Obama parat til at fyre McChrystal

Men den amerikanske præsident siger, at han først vil mødes med general McChrystal, inden han beslutter sig for, om han skal fyres

Præsident Obama og forsvarsminister Robert Gates (th.) er begge dybt kritiske over for general McChrystal, som er øverstbefalende for Natos styrker i Afghanistan. (Foto: AP)
Præsident Obama og forsvarsminister Robert Gates (th.) er begge dybt kritiske over for general McChrystal, som er øverstbefalende for Natos styrker i Afghanistan. (Foto: AP)

USA's præsident, Barack Obama, siger, at han vil mødes med Natos øverstbefalende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, før han beslutter sig for, om han skal fyres over et kontroversielt interview med magasinet Rolling Stone.

- Jeg mener, det er tydeligt, at denne artikel er et udslag af dårlig dømmekraft, men jeg vil også gerne møde ham direkte, inden jeg træffer min endelige beslutning, siger Obama i sin første kommentar til artiklen 'Runaway General', hvor McChrystal og hans rådgivere gør grin med topfolk i Obamas regering.

Læs: Portræt af McChrystal

I interviewet er McChrystal kritisk over for vicepræsident Joe Biden, som kaldes 'bite me' (rend mig, red.), og den særlige Afghanistan-udsending Richard Holbrooke, mens medlemmer af hans stab kalder Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, Jim Jones, for en 'klovn'. McChrystal udtrykker også utilfredshed med, at han ikke har Obamas fulde opmærksomhed.

Skoleret i Det Hvide Hus
Artiklen, som har udløst en lavine af kritik mod topgeneralen, gav tirsdag travlhed i Washington. USA’s forsvarsminister, Robert Gates, siger, at McChrystal har begået 'en betydelig fejl', og den hårde kritik har medført spekulationer om, at McChrystal står til en fyreseddel, når han senere i dag skal stå skoleret i Det Hvide Hus.

Læs: 'Et klart signal til Obama'

Men det vil ikke være uden problemer for Obama at fyre den velrenommerede general, som før har deltaget i offentlige diskussioner om krigen i Afghanistan. McChrystal anses nemlig for at være den bedste mand til at vinde krigen i Afghanistan.

- Jeg har en enorm respekt for general McChrystal. Jeg mener, at han er en fremragende soldat og dette er et afgørende øjeblik i Afghanistan, lyder det diplomatisk fra den demokratiske senator, John Kerry.

Alle muligheder åbne
Andre politikere har til gengæld krævet generalens hoved på et sølvfad – heriblandt det magtfulde demokratiske kongresmedlem David Obey.

- Hvis general Stanley McChrystal virkelig har udtalt halvdelen af det, som han citeres for, så bør han ikke sidde på den position, som han har, lyder det i en erklæring fra Obey, som er den højest placerede politiker, der har krævet McChrystal fjernet.

Læs: Afghanistan-exit næste år

Talsmand for Det Hvide Hus, Robert Gibbs, siger, at alle 'muligheder er åbne', men afviser at svare på, hvorvidt generalen vil blive fyret. Det er også muligt, at Obama slet ikke får chancen for at sætte McChrystal på plads. Ifølge den amerikanske tv-station MSNBC er den 57-årige general angiveligt parat til at træde tilbage, hvis det bliver nødvendigt.

1 af 3 Obama har før talt med store bogstaver til general McChrystal. Som under dette møde om bord på præsidentflyet Air Force One i Kastrup Lufthavn i Danmark i oktober sidste år. (Foto: AP)
2 af 3 McChrystal har undskyldt for Rolling Stone-artiklen, men det er måske ikke nok. (Foto: AP)
3 af 3 Præsident Obama og forsvarsminister Robert Gates (th.) er begge dybt kritiske over for general McChrystal, som er øverstbefalende for Natos styrker i Afghanistan. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer