Saudiarabisk skilt blev smidt i toilet

En demonstration mod Saudi-Arabien stjæler tid fra klimaforhandlingerne i Bonn. Balladen skyldes en aktion, hvor landets FN-skilt blev smidt i en toiletkumme

Fotos af Saudi-Arabiens landeskilt i et toilet og tegninger på landets flag forsinkede fredag forhandlingerne på klimamødet i Bonn med over en time og skabte stor ballade i plenarsalen.

- Vi kan ikke acceptere, at et lands flag med vigtige religiøse symboler bliver angrebet. Vi kræver en undersøgelse, så vi kan finde ud af, hvem der er ansvarlig for denne handling, tordnede en forhandler fra Kuwait.

Baggrunden for balladen er, at ukendte gerningsmænd torsdag aften fjernede Saudi-Arabiens flag og landeskilt fra den ene af plenarsalene og "gjorde forskellige ting med det", som en kilde formulerer det over for Ritzau.

Hændelsen er foreviget med et kamera, og billederne er derefter sendt til den saudiarabiske delegation. Et af billederne viser angiveligt skiltet, der er smidt ned i en toiletkumme.

Aktionen fik Saudi-Arabien til at protestere voldsomt over for FN's klimasekretariat.

Mexicos chefforhandler, Luis Alfonso de Alba, som skal lede FN's næste klimakonference i december, tog straks voldsomt afstand fra hændelsen, som han betegner som "totalt uacceptabel".

Da parterne mødtes i plenarsalen ved middagstid for at afslutte de to ugers forhandlinger i Bonn, fulgte mange andre lande trop.

- Vi fordømmer denne handling, lød det fra Sudan.

- Vi bør undersøge sagen, påpegede Maldiverne.

Saudi-Arabien har de seneste dage gjort sig voldsomt upopulær på konferencen i Bonn på grund af, hvad mange kalder ren sabotage.

Landet er som verdens største olieeksportør ikke voldsomt interesseret i indgreb over for fossile brændstoffer, og det lykkes ofte de saudiarabiske forhandlere at blokere forhandlingerne med procedurespørgsmål eller lignende.

Mange frygter nu, at provokationen kan få betydning for Saudi-Arabiens vilje til at indgå kompromiser om en ny forhandlingstekst, som blev lagt på bordet fredag.

0 kommentarer
Vis kommentarer