Effektiv varm luft

Hvem gider arbejde mere? Ville og Helle satser hele butikken på, at vi frivilligt vil tage fat - også den nedslidte kassedame

Følg Politik

Godt PR-arbejde, en del varm luft og en kold skulder til den gammeldags arbejder.

Det er kort sagt indtrykket, efter at SF-formand Villy Søvndal og S-formand Helle Thorning-Schmidt i dag fremlagde deres store redningsplan for Danmark, Fair Løsning.

Det gode PR-arbejde består i, at planen er svær at være rigtig uenig i. Det lyder jo tilforladeligt, at vi alle sammen skal arbejde 12 minutter mere om dagen for at komme i det nedskæringsfrie paradis. Og oplægget er gennemarbejdet og pædagoisk. Jo, S og SF kan efterhånden det med politisk kommunikation.

Men ved nærmere eftersyn er der en del varm luft i oplægget. Først og fremmest netop i forhold til de 13 mia. kr., som skal komme ind ved at vi arbejde 12 minutter mere om dagen. Der er ingen som helst garanti for, at det nogensinde bliver virkelighed. Det vil helt afhænge af forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter og i sidste ende villigheden hos lønmodtagerne. Det er en trossag. Derfor er det sandt, når regeringspartierne siger, at oplægget er en fugl på taget.

Hvad med arbejderprofilen?
Ideen om at arbejde mere er der også direkte taget fra den såkaldte arbejdsmarkedskommission. Dengang blev ideen skudt ned.

Og så kunne alle, der var med til fremlæggelsen, sidde og forundres, hvad der er sket med arbejderprofilen hos S og SF. I Børsens lokaler, erhvervslivets allerhelligste, talte de to oppositionsledere om, at alle skal bidrage – også dem som i dag slider og slæber med at få hverdagen til at hænge sammen. Kassedamen, slagteriarbejderen. Til dem løs det usocialistiske budskab: På med vanten. Bare arbejd! Det er alt andet lige lettere for en forsker med flekstid at hente en time ekstra om ugen end for en arbejder, der stempler ud og ind.

Den 1. maj er allerede lang tid siden.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind