Søren Gade løber fra ansvaret

Krigsveteraner anklager: Vi gjorde åbent oprør mod blikdåsen for 15 år siden

- Man kan ikke pansre sig ud af alle problemerne, siger Søren Gade. (Foto: Rumle Skafte)
- Man kan ikke pansre sig ud af alle problemerne, siger Søren Gade. (Foto: Rumle Skafte)

Det er helt grotesk, at forsvarsminister Søren Gade (V) afviser ethvert kendskab til, at soldaterne er stærkt utrygge ved at køre i den pansrede mandskabsvogn M113 i Afghanistan på grund af den manglende panserbeskyttelse i bunden.

Formanden for de danske krigsveteraner fortæller nemlig, at soldaterne allerede for 15-16 år siden var utilfredse med M113’s bløde bund.

– M113 havde allerede et problem, da jeg var i Sarajevo i 1993-94. Både soldater og ledelse talte dengang om, at de var alt for dårligt pansrede i bunden til at modstå miner. Det kan umuligt komme bag på nogen, siger Harald Frydendahl Jensen. Han er formand for Foreningen af krigsveteraner og har været på fire Balkan-missioner mellem 1993 og 1997.

HOK-chef: Intet at frygte
For ti år siden var de danske soldater igen i oprør over, at mandskabsvognen, der er fra 60’erne, ikke havde panserbeskyttelse i bunden forud for en udsendelse til Kosovo.

Dengang rejste den daværende chef for Hærens Operative Kommando og senere forsvarschef Jesper Helsø til Oksbøl-lejren for at berolige soldaterne med, at de intet havde at frygte.

– Det er en misforståelse, at nogle af køretøjerne mangler en ekstra panserplade. Vi har lavet undersøgelser, der viser, at denne plade ikke hjælper alligevel, sagde Jesper Helsø til Ekstra Bladet i juli 1999.

Men i dag er forsvarets egne eksperter ikke i tvivl om, at pansringen bør øges, som Ekstra Bladet afslørede i går.

I et klassificeret dokument fra Hærens Kampskole fra oktober sidste år bliver det fastslået, at bundsikringen i M113 SKAL hæves et niveau og BØR hæves to niveauer. Men det er endnu ikke sket.

Gør noget nu
På trods af eksperternes anbefalinger fastslog Søren Gade i går, at han selv føler sig tryg i en M113, og at det var hans klare indtryk, at det gør soldaterne i Afghanistan også.

Men det fuldstændig forkert, siger fællestillidsmand i Hæren Henrik Bording.

– Ministeren har vist ikke spurgt alle dem, som er kommet til skade i en M113. Det er noget være pjat at sige, når bunden ikke er mere end fire-fem centimeter tyk, siger han og fortsætter:

– Der skal gøres noget for sikkerheden nu, og det kan kun gå for langsomt med at få løst tingene, siger han.

Her mere end et år efter eksperternes dom over M113 overvejer Hærens Operative Kommando fortsat, om man skal følge anbefalingen eller købe helt nye biler for at sikre soldaterne bedre mod vejsidebomber og miner. De udgør ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste den største trussel mod de danske soldater på den farlige mission i Helmand-provinsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere