Afghansk omvalg bliver aflyst

Afghanistans valgkommission, IEC, har aflyst omstridt omvalg, der skulle holdes lørdag, siger et IEC-medlem. FN-chef støtter valgkommissionen

Afghanerne skal alligevel ikke til stemmeurnerne lørdag.

Den Uafhængige Valgkommission, IEC, har aflyst den omstridte anden runde af præsidentvalget, siger et IEC-medlem, der ikke ønsker sit navn frem, til det tyske nyhedsbureau dpa i Kabul.

Oplysningerne bliver også bekræftet over for det franske nyhedsbureau AFP.

Der var sået tvivl om valgets legitimitet, fordi præsident Hamid Karzai ville være det eneste navn på stemmesedlen, efter at hans modkandidat, Abdullah Abdullah, har trukket sig.

Inden valgkommissionen mandag gik til krisemøde, udtrykte IEC's leder, Daoud Ali Najafi, allerede bekymring for sikkerheden og hele proceduren omkring omvalget.

- Hvis vi går efter at holde omvalget, og det ikke giver præsidenten særlig megen legitimitet, samtidig med at mange liv går tabt, ja, så er det også bekymrende for os, siger Najafi til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Før aflysningen blev lækket til pressen, udtrykte FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, støtte til IEC.

- Når og hvis Den Uafhængige Valgkommission træffer en afgørelse, der er i overensstemmelse med de forfatningsmæssige procedurer, så vil FN respektere og støtte denne beslutning, siger FN-chefen, inden han skulle mødes med både Karzai og Abdullah.

Karzais tidligere udenrigsminister Abdullah droppede søndag sit kandidatur, fordi han frygtede, at omvalget ligesom den første valgrunde i august ville blive overskygget af omfattende valgsvindel.

En vestlig diplomat i Kabul siger til dpa, at det ville være latterligt at bruge penge og risikere menneskeliv på et valg, som på forhånd er afgjort.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere