Annonce:
Annonce:

Fem gange Fogh - på godt og ondt

Masseødelæggelsesvåben, miljøpolitik, skattepolitik og valgsejre - se Anders Fogh Rasmussen største succeser og fiaskoer som Danmarks statsminister

Igennem sin regeringstid havde Anders Fogh Rasmussen et tæt forhold til den krigsglade præsident, George Bush. (Foto: AP)
Igennem sin regeringstid havde Anders Fogh Rasmussen et tæt forhold til den krigsglade præsident, George Bush. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Politik

Anders fra Viborg-egnen har været Danmarks statsminister så længe, at det efterhånden er svært at huske tiden før Venstremanden. Han har gjort stort indtryk, så hans største succeser og fiaskoer er naturligvis markante.

De fem største fiaskoer:
1. Irak-krigen
Uden mandat fra EU, NATO, FN eller lignende perifere organisationer gik vores statsminister i krig: ’Irak har masseødelæggelsesvåben . Det er ikke noget , vi blot tror . Vi ved det ’, sagde Fogh Rasmussen samme dag, som Danmark erklærede krig mod Irak – den 21. marts 2003. Der er diskussion om de civile tab, mens otte danske soldater døde for Foghs løgn

Annonce:

2. Miljøpolitikken
– Ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik, sagde Fogh i starten af sin regeringsperiode - i dag er vil Anders være den grønneste af dem alle, men det er selvfølgelig også den vej, vinden blæser.

3. Kvalitetsreformen
Det skulle have været århundredets løft til den offentlige sektor. Reformen endte et helt amdet sted end ambitionerne startede.

4. Birthe Rønn Hornbech
- Årets torsk taler vist for sig selv - eller det gør hun jo netop ikke. Gang på gang har Birthe Rønn og udlændingeservice 'vejledt' borgerne.

5. 'Socialistiske ballademagere'
En vred Fogh udråbte forældre og strejkende pædagoger til at være socialistiske ballademagere. Den titel kunne størstedelen ikke identificere sig med - og vredesudbruddet endte som et selvmål.

De fem succeser:
1. Fru Fræk - en fribillet til folkeligheden
Med Anne-Mette Rasmussens deltagelse i 'Vild med Dans' fik den benhårde politiker det folkelige fodfæste, han tidligere havde manglet - en politisk genistreg uanset om Fogh stod bag den eller ej.

Annonce:

2. Valgsejrene - 2001, 2005, 2007
Det mest imponerende var ikke, at Anders Fogh Rasmussen vristede magten ud af hænderne på en metaltræt Poul Nyrup Rasmussen i 2001. Derimod blev al modstand slået i jorden ved de to følgende valg, hvor den borgerlige regering har siddet tungt på magten.

3. Skattepolitikken
For første gang i flere generationer er skatten enten forblevet uændret eller blevet sat ned. Skattepolitikken har sammen med en benhård udlændingepolitik været vigtige dele af regeringens vælgermæssige fundament.

4. EU-topmøde 2002
Med ordene 'Our new Europe is born', markerede Fogh sig som formand for EU ved det topmøde, hvor EU udvidede mod øst.

5. Landets største parti
Under Anders Fogh Rasmussens ledelse er Venstre blevet landets største parti, både når det gælder vælgere og medlemmer. Han har kørt partiet ind på midten af dansk politik, og halmen fra landbrugets træsko er effektivt banket ud af det moderne Venstre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: