Annonce:
Annonce:

Løsladt fange ny al-Qaeda-leder

En Guantánamo-fange har sat en kæp i hjulet for Obamas plan om at lukke lejren: Efter løsladelsen er fangen blevet chef for al-Qeada i Yemen

Barack Obama har sat sin underskrift på, at Guantánamo-lejren  skal lukkes. Men blækket var knapt tørt, før de første problemer meldte sig. (Arkivfoto: AP)
Barack Obama har sat sin underskrift på, at Guantánamo-lejren skal lukkes. Men blækket var knapt tørt, før de første problemer meldte sig. (Arkivfoto: AP)
Annonce:
Følg Politik

Et af Barack Obamas valgløfter var at lukke den forhadte og stærkt kritiserede Guantánamo-lejr. Og allerede på sin anden arbejdsdag sørgede Obama med sin underskrift for, at der bliver sat handling bag ordene.

Men ikke så snart var det sket, før det første problem har meldt sig:

En af Guantánamo-fangerne, Said Ali al-Shihri, har efter sin løsladelse fået en toppost hos al-Qeada.

Said Ali al-Shihri blev løsladt i 2007 og overdraget til myndighederne i Saudi-Arabien. I september 2008 blev USA's ambassade i Yemens hovedstad, Sanaa, bombet - et angreb, som saudieren al-Shihri menes at stå bag.

Hans status som næstkommanderende for al-Qaeda er bekræftet af amerikanske antiterrorstyrker, og derfor kritiseres Obama af den amerikanske højrefløj for sine planer om at lukke Guantánamo.

'Vil DU have terrorister derhjemme?'
En landspolitiker fra Pennsylvania har allerede tilbudt, at hans stat kan huse flere af fangerne. Det fik Fox News til at spørge retorisk:

- Det er op til dig! Vil DU have terrorister i DIN baghave?

Spørgsmålet har affødt et utal af læserkommentarer på den højrekonservative tv-kanals hjemmeside.

- Måske skulle alle, der har stemt på Obama, invitere en fange til at bo hjemme hos sig, skriver en læser eksempelvis.

At halvdelen af de tilbageværende fanger i Guantánamo-lejren er yemenitter har ikke gjort sagen lettere i lyset af attentatet i september. Det meget fattige Yemen går desuden for at være et yndet tilflugtssted for al-Qaeda-medlemmer og -sympatisører.

- Læren her må være, at uanset hvem der modtager tidligere Guantánamo-fanger, skal der holdes tæt øje med dem, siger en amerikansk embedsmand.

Det skal ske på Guantánamo

USA’s præsident, Barack Obama, gav torsdag ordre til, at Guantánamofangelejren lukkes. Ordren betyder blandt andet at:

* Guantánamofangelejren lukkes inden for et år, og torturlignende forhørsmetoder af terrormistænkte stoppes.

* De fængslede har ifølge ordren ret til at gøre indsigelser mod deres tilbageholdelse.

* Der skal foretages en gennemgang af alle tilbageholdte af justitsministeren, forsvarsministeren, udenrigsministeren, minister for indenlandsk sikkerhed, den nationale efterretningsdirektør, forsvarschefen og andre.

* Gennemgangen skal fastslå, om de tilbageholdte kan flyttes til andre fængler eller løslades. For de, der ikke er godkendt til løsladelse, skal det evalueres, hvorvidt de skal retsforfølges af det amerikanske retsvæsen.

* Forsvarsministeren skal inden 30 dage gennemgå forholdene på Guantánamo og sikre, at de gøres mere humane, hvis det er nødvendigt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: