EU bør sige ja til Guantanamofanger

Danmark og andre EU-lande bør 'helt sikkert' hjælpe USA ved at tage imod løslade fanger fra Guantanamofængslet, mener EU-Kommissionens formand.

EU's medlemslande bør helt sikkert hjælpe USA med at huse Guantánamo-fanger, som ikke kan vende hjem, mener kommissionsformand Barroso. (Foto: AP)
EU's medlemslande bør helt sikkert hjælpe USA med at huse Guantánamo-fanger, som ikke kan vende hjem, mener kommissionsformand Barroso. (Foto: AP)

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, opfordrer EU's 27 medlemslande til at hjælpe USA's nye præsident Barack Obama så godt som muligt med lukningen af Guantanamofængslet. Også når det gælder de løsladte Guantánamofanger, som ikke kan sendes tilbage til deres hjemland på grund af frygt for politisk forfølgelse, tortur eller dødsstraf.

- Man må hjælpe vores amerikanske venner med at løse problemet, siger Barroso til en gruppe EU-journalister i Bruxelles.

Barrosos eget hjemland, Portugal, har sammen med Spanien erklæret sig parat til at imødekomme det amerikanske ønske, men derudover mener de fleste EU-lande, at det er amerikanernes eget problem.

EU's udenrigsministre skal diskutere emnet på mandag på et møde i Bruxelles, men der ventes ingen egentlige beslutninger.

Det skal ske på Guantánamo

USA’s præsident, Barack Obama, gav torsdag ordre til, at Guantánamofangelejren lukkes. Ordren betyder blandt andet at:

* Guantánamofangelejren lukkes inden for et år, og torturlignende forhørsmetoder af terrormistænkte stoppes.

* De fængslede har ifølge ordren ret til at gøre indsigelser mod deres tilbageholdelse.

* Der skal foretages en gennemgang af alle tilbageholdte af justitsministeren, forsvarsministeren, udenrigsministeren, minister for indenlandsk sikkerhed, den nationale efterretningsdirektør, forsvarschefen og andre.

* Gennemgangen skal fastslå, om de tilbageholdte kan flyttes til andre fængler eller løslades. For de, der ikke er godkendt til løsladelse, skal det evalueres, hvorvidt de skal retsforfølges af det amerikanske retsvæsen.

* Forsvarsministeren skal inden 30 dage gennemgå forholdene på Guantánamo og sikre, at de gøres mere humane, hvis det er nødvendigt.