Annonce:
Annonce:

Eksperter advarer: Bliver som Bush

Danske eksperter advarer danskerne om at tillægge valget af Obama for stor betydning. Han bliver som Bush på flere områder, fastslår de

Mads Fuglede advarer danskerne om, at tiden med Obama ikke bliver en dans på roser. (Privatfoto)
Mads Fuglede advarer danskerne om, at tiden med Obama ikke bliver en dans på roser. (Privatfoto)
Annonce:
Følg Politik

Det gik, som et stort flertal af danskerne håbede, da Barack Obama tidligt i morges kunne fejre sejren ved præsidentvalget. Men to af landets førende eksperter på amerikansk politik og samfund advarer nu danskerne om, at Obamas præsidenttid ikke nødvendigvis bliver en god oplevelse for danskerne.

- Jeg tror, det vil overraske mange, at Obama ikke vil føre en så anderledes udenrigspolitik end Bush. På mange områder er han bundet på hænder og fødder. Der er stadig krig i Afghanistan og der er stadig finanskrise, så der ikke er mange penge at bruge, siger Mads Fuglede, forfatter og underviser på Grundtvigs Højskole samt TV2's USA-ekspert under valget, til ekstrabladet.dk

Han mener, at danskerne har overbevist sig selv om, at det nu er en socialdemokrat med bløde værdier, der sætter sig i det ovale kontor i det hvide hus.

Annonce:

- Han har ingen intentioner om at gøre USA til en kopi af Skandinavien. Han vil ikke afskaffe dødsstraf, han vil ikke afskaffe våbenloven.

Religiøs præsident
Også David Nye, professor ved Syddansk Universitet, center for Amerikanske Studier, understreger, at der på nogle områder bliver ført samme politik som under Bush - måske vil danskerne endda opleve en præsident, som de får sværere ved at forstå.

- Han er religiøs, som vi har oplevet med Bush. På mange måder har det religiøse ikke påvirket Bush' politik. Det vil vi se med Obama - når han taler velfærd, så vil han finansiere det gennem kirkerne. Det vil danskerne måske have svært ved at forstå, siger Nye, som dog ikke lægger skjul på, at han er stor fan af Obama.

'Vi starter forfra'
Valget af Obama får også betydning for det officielle Danmarks forhold til USA. Det tætte forhold mellem Bush og Fogh har givet Danmark en stemme, som vi ikke kan forvente fremover, siger Mads Fuglede.

Annonce:

- De to har et solidt, godt forhold, et venskab, som har sikret os, at vi kan komme igennem med vores meninger, selv om de måske ikke blev hørt. Noget af det går tabt nu. Vi skal starte forfra - men der er en masse goodwill at arbejde videre på, siger han.

Men Fuglede underkender ikke, at valget af Obama har givet noget håb til amerikanerne og hele verden.

- Det kan betyder meget. Folk som Reagan og Schlüter kunne også få virkeligheden til at se mindre truende ud. Håbet er vigtigt, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: