Ballade om dommer i Politkovskaya-sag

Anklagemyndigheden kræver ham fjernet, men dommeren i drabssagen mod Anna Politkovskayas mordere, nægter at vige pladsen

Anna Politkovskaya blev dræbt på grund af sin kritiske, undersøgende journalistik. (Foto: AP)
Anna Politkovskaya blev dræbt på grund af sin kritiske, undersøgende journalistik. (Foto: AP)

Dommeren i sagen mod de tre mænd, der er anklaget for at have medvirket til at planlægge drabet på den russiske journalist Anna Politkovskaya, nægter at lade en anden dommer overtage sagen, selv om anklagemyndigheden beskylder ham for at være forudindtaget.

Rettens talsmand, Alexander Minchanovski, siger til Reuters, at dommeren, Jevgenij Zubov, kalder beskyldningerne for grundløse. Retssagen fortsætter onsdag.

Anna Politkovskaya har blandt flere kontroversielle emner, til Kremls store irritation, rapporteret om Ruslands overtrædelse af basale menneskerettigheder under krigen i Tjetjenien. Drabet på hende i 2006 gav international genlyd. Hun blev fundet dræbt af skud i en elevator i den beboelsesejendom i Moskva, hvor hun boede.

Et skifte på dommer-posten ville have skabt yderligere uro omkring en allerede politisk betændt sag.

De tre på anklagebænken er af mindre betydning i sagen, i hvilken der endnu ikke er anholdt en bagmand eller personen, der trykkede på aftrækkeren. Dette faktum piner Anna Politkovskayas slægtninge.

En forsvarsadvokat sagde tirsdag, at anklageskriftet indikerer, at en russisk politiker fik Politkovskaya dræbt.