40 har misbrugt Folketingets Brobizz

Ingen kvaler: Skatteyderne har betalt for 40 folketingpolitikeres private ture over Storebælt

En stor gruppe folketings- medlemmer har fusket med Folketingets Brobizz. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
En stor gruppe folketings- medlemmer har fusket med Folketingets Brobizz. (Foto: Tariq Mikkel Khan)

40 politikere på Christiansborg er blevet taget i at fuske med Folketingets regler for Brobizz – broafgiften over Storebælt.

Alle folketingsmedlemmer kan kvit og frit få stillet en Brobizz til rådighed af Folketinget under forudsætning af, at politikeren kun krydser Storebælt i forbindelse med politisk arbejde.

Men cirka fire gange om året tager Folketinget stikprøvekontrol med politikernes brug af Brobizz. Og den kontrol har siden 2005 afsløret 40 politikere i at benytte Brobizzen i rent privat ærinde, oplyser Folketinget, efter at Ekstra Bladet er begyndt at grave i sagen.

Skal betale tilbage
Alene i 2008 har 12 politikere fusket med Brobizzen og har måttet betale pengene tilbage.

– Vi har eksempler på, at folk har brugt den (Brobizz, red.) privat, fastslår chefen for Folketingets Brugercenter Ingrid Sylvest.

– Men det er jo svindel?

– Njaa, det ved jeg ikke, om det er. Når vi finder ud af, at folk har brugt den privat, så trækker vi dem for det fulde beløb, siger Ingrid Sylvest, der ikke ønsker at udlevere navnene på de skyldige politikere.

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af en liste med politikernes ture over Storebælt. Den viser, at politikerne sidste år kørte 1358 gange med Brobizz for 250.170 skattekroner.

Havde trailer med
En af de politikere, der har måtte betale penge tilbage til Folketinget, er Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

Han har dog ikke brugt Brobizzen privat, men tog mod reglerne sin trailer med over Storebælt. Det koster mere end en almindelig broafgift, og det opdagede Folketingets kontrol.

– Folketinget ringede og sagde: ’Du har haft en trailer med over Storebælt, det må du ikke’. Så betalte jeg tilbage. Jeg troede egentlig, det var samme pris med en trailer. Jeg skulle bare have nogle møbler med hjem, siger Søren Espersen.

– Men jeg synes, det er godt, at kontrollen virker, for reglerne skal selvfølgelig overholdes, siger Espersen, som også er medlem af Folketingets Præsidium og dermed er med til at vedtage Folketingets regler.