Island overvejer måske EU-medlemskab

Den økonomiske krise i Island har givet EU-diskussionen en ny drejning. 70 procent af vælgerne går nu ind for EU-medlemskab. IMF-aftale er tæt på

Islands statsminister sagde fredag, at en kommission vil undersøge følgerne af et medlemskab af EU. Det er et meget stærkt signal om, at det kriseramte land nu søger hjælp fra et Europa, som Island ellers hidtil har lagt afstand til.

Statsminister Geir Haarde sagde også, at der var sket fremskridt i bestræbelserne på at løse en strid, som har medført en tilbageholdelse af milliarder af dollar til Island i forbindelse med en omfattende hjælpepakke fra den internationale valutafond, IMF.

- Men vi har ikke endeligt løst krisen, fastslår Geir Haarde, der forventer svar fra IMF i næste uge.

Haarde og hans Uafhængighedsparti vil fremskynde en partikongres, der ifølge planen skulle finde sted i oktober næste år, for at drøfte et EU-medlemskab.

Island vil med et medlemskab kunne indføre euroen. Og der er voksende opbakning til i befolkningen, efter at landets økonomi er brudt sammen.

Haarde selv har længe været erklæret modstander af EU, og landet er splittet i spørgsmålet. Blandt Islands mange fiskere er der skepsis over for EU's regulativer, ligesom islændingene traditionelt lægger meget stor vægt på deres uafhængighed. Men krisen, der har berørt næsten hver eneste indbygger har ført til et stemningsskift. En ny meningsmåling viser, at 70 procent af vælgerne går ind for et EU-medlemskab.