SF og Søvndal vil sænke topskatten

Der er 100 procent opbakning til SF's skatteudspil, fastslår Villy Søvndal efter intern debat. De lavtlønnede får mest i procent, men mindst i kroner og øre.

Villy Søvndal - nu som fortaler for sænkning af topskatten. (Foto: Thomas Borberg)
Villy Søvndal - nu som fortaler for sænkning af topskatten. (Foto: Thomas Borberg)

SF's skattereform vil give danskere med høje indkomster en større besparelse i kroner og øre end deres lavtlønnede medborgere. Alligevel afviser SF-formand Villy Søvndal, at de højtlønnede får mere ud af det.

- Når man kigger på de samlede sociale virkninger af det, vi laver, så er dem, der får den store fordel, mennesker i bunden af indkomstskalaen. Men det er rigtigt, at vi flytter topskattegrænsen. Det er, fordi vi synes, der er for mange mennesker, der i dag betaler topskat. Men vi letter ikke skatten for de mest velhavende i Danmark, siger Villy Søvndal til Ritzau.

SF vil hæve grænsen for topskat og øge beskæftigelsesfradraget. Ifølge SF's beregninger vil det give en 'lavtlønnet' person med en indkomst på 225.000 kroner om året en gevinst på 4600 kroner. En 'højtlønnet' person med en indkomst på 750.000 kroner vil spare 10.900 kroner. For den lavtlønnede svarer gevinsten imidlertid til 2 procent af lønnen, mens den højtlønnede 'kun' sparer 1,5 procent af lønnen. Samtidig rammes højtlønnede, fordi SF vil indføre et loft over skattefri pensionsindbetalinger.