Annonce:
Annonce:

Panik i kong Foghs hof før landsmøde

Spillet om magten: Venstre ringede rundt for at dementere rygter om, at finansminister Lars Løkke Rasmussen vil gå af som næstformand

For et år siden var der klapsalver og jubel til Lars Løkkes genvalg som næstformand fo Venstre. I år er der mindre entydige signaler. (Foto: Ernst van Norde)
For et år siden var der klapsalver og jubel til Lars Løkkes genvalg som næstformand fo Venstre. I år er der mindre entydige signaler. (Foto: Ernst van Norde)
Annonce:
Følg Politik
Venstres pressetjeneste ringede i denne uge rundt til landets politiske journalister med et helt usædvanligt budskab: Lars Løkke Rasmussen trækker sig ikke som næstformand på partiets landsmøde i weekenden.

Pressetjenestens reaktion på et Christiansborg-rygte beskriver meget godt stemningen lige nu i det tidligere så kontrollerede parti.

For Venstre-folkene er nervøse og bekymrede. Panikken lurer.

Dårlige meningsmålinger, metaltræthed i regeringen, intern kritik af en meget rejseglad statsminister, en folketingsgruppe uden drive og en ny, stærk leder hos de konservative.

Farvel til mandater
I et forsøg på skabe lidt ro brugte Fogh hovedparten af et pressemøde forud for landsmødet på at gentage, at han ikke er på vej til udlandet, og at han har til hensigt at stille op til næste valg. Men ordet garanti vil han ikke tage i sin mund, og spekulationerne kan fortsætte.

Med til at fodre panikken er Lars Løkke Rasmussens elendige popularitetsmålinger efter sagen om rod i hans bilag. Mange frygter, at Venstre med ham i spidsen vil tabe helt op til 15 medlemmer efter næste valg.

Derfor tror centrale Venstre-kilder, at Lars Løkke som ny statsminister er nødt til at blande kortene på en hel ny måde for at have trumfer i kampen mod Socialdemokraterne og de hastigt voksende konservative. Han må begynde med en omfattende regeringsrokade.

En kloning af Fogh
Skatteminister Kristian Jensen kan Lars Løkke ikke komme uden om.

Fogh har sendt klare signaler om, at Jensen i dag er nummer tre i partiet, blandt andet ved at give ham plads i det magtfulde koordinationsudvalg.

Han er - af Fogh - udset til at blive ny næstformand, og nogle omtaler ham ligefrem som en kloning af Fogh.

Men Kristian Jensen har et problem. Folketingsgruppen kan ikke lide ham, og mange - også i Venstre-toppen - synes, at han er lidt kedelig.

Populære Gade
Inderst inde foretrækker flere, at partiet mere aktivt bruger et af de stærke, populære kor: Forsvarsminister Søren Gade. Folketingsgruppen elsker ham, og han er i øvrigt perlevenner med Lars Løkke – i modsætning til Kristian Jensen. Ny finansminister måske.

Andre peger på, at det ville være bedre at forfremme unge, ambitiøse kort som Peter Christensen og Søren Pind. Men tunge kræfter i Venstre vender tommelfingeren nedad. De to ’drenge’ har lavet for meget ballade med al deres umodne snak om liberalisme i tide og især utide.

Kvinder på lur
Og så er der Venstres kvindeproblem. Karen Jespersen har skuffet. Eva Kjer Hansen og Ulla Tørnæs er nok efterhånden driftssikre, men kan næppe skabe en ny fremtid for partiet. Og Birthe Rønn Hornbech er lige nu en belastning for partiet, er vurderingen.

Den politiske ordfører, Inger Støjberg, er der meget delte meninger om trods driftssikkerheden. På lur er yngre og arbejdsomme Karen Ellemann og Sophie Løhde. Og hvis V-toppen vil have den liberale vare: Ellen Trane Nørby.

Spillet er begyndt. På landsmødet i Herning i weekenden vil en velforberedt statsminister tale om en gylden fremtid for partiet.

Men når tørsten skal slukkes ved baren om aftnen, vil emnerne være nogle helt andre:

Hvornår går han? Er Løkke god nok? Og kommer jeg selv på det nye vinderhold?

Med til at fodre panikken er Lars Løkkes elendige popula ritetsmålinger

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvorfor får vi ikke bare får vores feriepenge i hånden, så snart vi har tjent dem?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: