Nyd det, mens du kan, Barack

USA's kommende præsident var kun usynligt til stede i Washington, da verdens ledere diskuterede krise - i dag bliver 'Senator Barack Omaba' fortid

En afslappet Barack Obama tager i fitnesscentret hjemme i Chicago, mens verdens topledere diskuterer økonomi og krise i Washington. (Foto: AP)
En afslappet Barack Obama tager i fitnesscentret hjemme i Chicago, mens verdens topledere diskuterer økonomi og krise i Washington. (Foto: AP)

Senator Barack Obama of Illinois - sådan blev USA's kommende præsident benævnt indtil 5. november. Han er stadig senator - men kun til i morgen, søndag.

Så bryder han formelt båndene til politisk indflydelse, indtil han binder dem så meget strammere ved sin indsættelse i præsidentembedet 20. januar 2009. Han frasiger sig officielt sin plads i kongressens Senat.

Mens verden 20 økonomisk mest indflydelsesrige ledere var samlet i Washington for at drøfte verdenskrisen, opholdt Barack Obama sig hjemme i Chicago, hvor han var i stand til at lade den stramme, sorte politikerhabit hænge i skabet og iført afslappet træningstøj og den lokale Chicago White Sox baseball-kasket lade sig fragte til sit træningscenter.

Det foregik dog under skarp bevogtning. Det frie liv er for altid fortid for Barack.

Senior-rådgiveren er en kvinde
Helt politik-fri er han heller ikke, slet ikke. Hans stab skal på plads, og der er stadig stor spænding om, hvem han vælger.

Endnu et navn er faldet på plads: Valerie Jarrett, som fredag havde både Barack og Michelle Obama som gæster ved sin 52 års fødselsdag i Chicago, skal være senior-rådgiver - en central post i den kommende præsidents nærmeste kreds.

Jarrett er uddannet jurist som Mr. og Mrs. Obama og en gammel ven af Obama-familien. Hun er med i ledelsen af det overgangs-team, som forbereder præsidentskiftet for Barack Obama.

Den afgående præsident, George W. Bush, gentog i dag, at han vil sørge for en gnidningsløs magtoverdragelse til Obama.