Bush: Krisetrussel værre end 30'ernes

Præsident George W. Bush sagde i dag efter G20-topmødet i Washington, at den økonomiske krise i USA kunne være blevet værre end Depressionen i 1930'erne, hvis politikerne havde forholdt sig passivt

Den afgående amerikanske præsident, George W. Bush, byder Ruslands præsident Dmitri Medvedev velkommen til det økonomiske verdnestopmøde i Washington. (Foto: AP)
Den afgående amerikanske præsident, George W. Bush, byder Ruslands præsident Dmitri Medvedev velkommen til det økonomiske verdnestopmøde i Washington. (Foto: AP)

USA's afgående præsident, George W. Bush, og ledere fra 19 andre økonomisk betydelige lande i verden enedes i dag på et finanstopmøde om at reformere det finansielle system og genskabe den økonomiske vækst.

Det fremgår af den officielle sluterklæring.

Mødets vært, George W. Bush, har sat trumf på ved at sige, at den økonomiske krise i hans land uden indgreb kunne være blevet værre end Depressionen i 1930'erne.

Større gennemsigtighed
Præsidenter og premierministre fra førende industrilande og vigtige vækstlande aftalte på G20-topmødet i Washington, at de skal lukke huller i reguleringen af finansmarkederne og udpege risikable investeringsobjekter for at bremse den økonomiske nedtur. Det er således aftalt, at finanshuse skal være mere ansvarlige over for investorer, og de skal være mere gennemsigtige over for myndighederne.

Lederne besluttede desuden, at de nye vækstøkonomier, heriblandt Kina, Brasilien og Saudi-Arabien, skal have mere indflydelse, når der skal træffes beslutninger om verdensøkonomien.

De vil ses igen i april
Den britiske premierminister, Gordon Brown, sagde inden mødets afslutning, at når det gælder finanspolitik, kan der ventes hurtig handling.

De 20 deltagende lande repræsenterer tilsammen 85 procent af verdensøkonomien. Idéen er at holde et nyt finanstopmøde i april 2009 for at gøre status over initiativerne.