Stemmefusk blandt Grønlands politikere

Flere politikere i det grønlandske Landsting har fusket ved afstemninger og stemt for medlemmer, der ikke var til stede

Landstingssalen blev renoveret i september - blandt andet med nyt afstemningssystem. (Foto: Leiff Josefsen/Sermitsiaq)
Landstingssalen blev renoveret i september - blandt andet med nyt afstemningssystem. (Foto: Leiff Josefsen/Sermitsiaq)

Nogle af de 31 politikere i Landstinget - den grønlandske pendent til Folketinget - har fusket under afstemningerne i landstingssalen. De har stemt på vegne af politikere, der slet ikke var til stede, og dermed forvansket afstemningsresultatet.

Det har flere grønlandske politikere indrømmet i aftes, og her til formiddag er der indkaldt til møde om sagen i formandsskabet, fortæller KNR ifølge avisen Sermitsiaq.

Landstingsmedlemmerne Lars-Emil Johansen og Jonathan Motzfeldt, begge fra Siumut, har krævet en undersøgelse af svindelsagen.

Trykker på sidemandens knap
Muligheden for svindel er opstået, fordi landstingssalen i september blev renoveret, blandt andet med et elektronisk afstemningssystem. Før i tiden skulle politikerne rejse sig ved afstemningerne, nu kan de nøjes med at trykke på en knap.

Problemet er blot, at nogle af landstingsmedlemmerne har trykket på deres sidemænds knapper også - selv om de ikke var til stede under afstemningerne.

Et alvorligt brud på reglerne
Rygterne om stemmefusk har svirret i nogle dage. Det fik forleden landstingsformand Ruth Heilmann til at udsende en kraftig reprimande til alle medlemmer.

- At afgive stemme på et andet medlems vegne er et meget alvorligt brud på demokratiets spilleregler. Jeg kan ikke forestille mig, at noget medlem af Landstinget ville gøre sig skyldig i et bevidst forsøg på at forvanske et afstemningsresultat i landets lovgivende forsamling. Hvis dette virkelig er forekommet, må jeg antage at det skyldes manglende omtanke. Ikke desto mindre må en sådan forseelse betragtes med yderste alvor. Stemmeafgivelse for andre medlemmer kan under ingen omstændigheder tolereres, skrev Ruth Heilmann.

I aftes henvendte en politiker sig som sagt til formandsskabet med en indrømmelse af stemmefusk, og han skulle angiveligt have selskab af mindst tre andre landstingsmedlemmer.