Annonce:
Annonce:

Jeppe Kofod på kant med loven i USA

Socialdemokraten Jeppe Kofod skulle være neutral som valgobservatør, men hylder åbent Obama

Jeppe Kofod synes, at Barack Obama vil være et fantastisk godt valg - men det burde han holde for sig selv. (Foto: Jens Panduro)
Jeppe Kofod synes, at Barack Obama vil være et fantastisk godt valg - men det burde han holde for sig selv. (Foto: Jens Panduro)
Annonce:
Følg Politik

Socialdemokraten Jeppe Kofod er kommet på kant med valgloven i USA.

Stik mod reglerne for valgobservatører hylder Socialdemokraternes udenrigsordfører nemlig offentligt demokraternes præsidentkandidat, Barack Obama. Som observatør ved valget i USA har Kofod ellers forbud mod at udtale sig til fordel for nogen af præsidentkandidaterne, mens valget står på.

- Det bliver fantastisk for USA, og for resten af verden, skriver Jeppe Kofod på sin blog om udsigten til Obama som præsident.

Skal ikke vælge side
Som valgobservatører må Jeppe Kofod på ingen måde udtale sig offentligt til fordel for kandidaterne, fastslår chefen for OSCE's valgmission, amerikaneren Spencer Oliver, til ekstrabladet.dk.

- Observatørerne skal holde deres meninger fuldstændig for sig selv. Vi er her ikke for at vælge side. Vi skal kun sige, om vi synes, det var et fair valg, siger han.

Annonce:

Hvis observatørerne bryder denne regel, kan de miste deres akkreditering og i grelle tilfælde blive sendt hjem.

Han hepper ikke i USA
Men Jeppe Kofods hyldest til Obama får ikke umiddelbart nogen konsekvenser, da overtrædelsen er på kanten af reglerne, siger Spencer Oliver over telefonen fra USA:

- Jeg ved ikke, om nogen kunne finde på at oversætte Jeppes Kofods blog, men han hepper ikke offentligt for Obama herovre, det er det vigtigste. For han må under ingen omstændigheder udtale sig på en måde, som kan påvirke vælgerne, siger han.

Selv kan Jeppe Kofod ikke afvise, at hans blog bliver læst i USA:

- Jeg mener ikke, at jeg bryder reglerne. Jeg udtaler mig som privatperson på min blog og ikke som valgobservatør.

- Jeg kan da ikke afvise, at der er nogen i USA, der læser min blog, men jeg er neutral i mit arbejde, siger Jeppe Kofod.

Det står i reglerne
Kofod er i USA sammen med to andre danske politikere - blandt andre den konservative Helle Sjelle. Hun har modsat Kofod valgt ikke at lufte sine sympatier under valgkampen.

- Jeg vil ikke udtale mig om, hvorvidt Jeppe Kofod er i stand til at udføre sit hverv. Men under valget udtaler jeg mig ikke om nogen af kandidaterne, det står jo i reglerne, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Mystisk mordkomplot

Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: