Annonce:
Annonce:

Poul Schlüter var tæt på rigsretssag

Ny bog fra Hans Engell: Når Schlüter valgte at gå efter Tamil-sagen, var det også for at redde sit eget skind

Annonce:
Følg Politik
Annonce:

Poul Schlüter vidste det godt selv. Var han ikke i 1993 trådt tilbage som statsminister, ville han måske blive dømt ved en rigsretssag.

Det fremgår af en ny bog ’Farvel til Slotsholmen’ af tidligere partiformand og justitsminister Hans Engell, som fulgte Schlüter tæt under det topdramatiske forløb i kølvandet på, at højesteretsdommer Mogens Hornslet afleverede den skæbnesvangre rapport om Tamil-sagen torsdag 14. januar 1993. Rapporten førte til, at den konservative statsminister overlod regeringsmagten til socialdemokraterne uden at udskrive folketingsvalg og til, at tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) i 1995 blev dømt ved en rigsretssag for at bryde ministeransvarlighedsloven.

Ville blive dømt
Engell afslører, at han som daværende justitsminister havde nedsat en arbejdsgruppe med topembedsmænd, som lynhurtigt skulle kortlægge, hvilke konsekvenser Hornslets rapport kunne få ikke blot for Erik Ninn-Hansen, men også Schlüter selv. Gruppens konklusion var ifølge Engell klar: Også Schlüter ville efter ’al sandsynligvis’ blive dømt ved en rigsretssag.

Engell betoner i sin bog, at Poul Schlüter selv var klar over denne risiko, og at det blandt andet var grunden til, at han overlod statsministerkontoret til Poul Nyrup Rasmussen.

’Med sin beslutning om straks at træde tilbage reddede Schlüter ikke alene de konservative fra en umulig konfrontation med Højesteret og Folketingets flertal, han reddede også sit eget skind’, hedder det i bogen.

Udskrev ikke valg
Engell skriver videre, at når Schlüter valgte ikke at udskrive folketingsvalg, som venner i Venstre ønskede, var det blandt andet for at undgå, at socialdemokraterne og den øvrige opposition i en valgkamp ville binde sig til at gennemføre en rigsretssag mod Schlüter. Risikoen for en rigsretssag mod den daværende statsminister var også årsagen til, at Schlüter valgte ikke at gå i polemik med højesteretsdommer Hornslet, selv om han følte sig uretfærdigt behandlet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Poul Schlüter.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: