EU vil have os til at klappe i takt

Afstemning i dag: Danske politikere raser over ny betænkning, der fastlægger regler for brug af EU’s flag, EU-motto og en Europa-hymne

- Det er en tåbelig ide.

Sådan karakteriserer socialdemokraternes EU-parlamentariker Dan Jørgensen en betænkning, der populært sagt skal brande EU og institutionerne stærkere hos de europæiske befolkninger.

Flere landes vælgere har for nylig sagt nej til Eu’s forfatningstraktat og dens statslignende bestemmelser.

Alligevel vil Europaparlamentet nu skilte tydeligere med sine symboler; i form af en Eu-hymne (’Ode til glæden’, Beethovens niende symfoni fra 1823), som skal afspilles ved ceremonielle lejligheder, eller når parlamentet konstituerer sig - ligesom mottoet ’Forenet i mangfoldighed’ skal fremgå på alt brevpapir fra Europaparlamentet.

I betænkningen, som behandles netop i dag i parlamentet, hedder det:

’Symboler kan være virkelig afgørende for offentlighedens følelsesmæssige tilknytning...’

EU-nationalisme

Junibevægelsens Hanne Dahl, der som medlem af forfatningsudvalget i parlamentet har arbejdet med forslaget, siger:

- Det er klamt. Det er udtryk for euronationalisme. I forbindelse med traktaten pillede man netop symbolerne ud, fordi man forstod, at folk ikke ville have det. Det næste, der sker er, at Europaparlamentet genindfører det, siger hun.

Mogens Camre fra Dansk Folkeparti er også stærkt utilfreds med betænkningen.

- Danskerne har fået at vide, at disse symboler var pillet ud, da Forfatningstraktaten blev skrevet om til Lissabon-traktaten, netop for at fjerne indtrykket af, at en ny stat var ved at blive dannet. Fraværet af symbolerne skulle få Lissabon-traktaten til at fremstå mere harmløs. Det er afslørende, at Europa-Parlamentet blot sætter turbo på integrationsmotoren igen, som om befolkningernes holdning er helt ligegyldig, siger Mogens Camre.

Dan Jørgensen, S, synes, timingen er elendig:

- Man får ikke opbakning fra de europæiske befolkninger ved at presse symboler ned over hovedet på dem.

Venstres spidskandidat til næste sommers parlamentsvalg, Jens Rohde, tager dog sagen roligt:

- For mig er det naturligt, at EU bruger motto, ode og flag. Hvis ikke man skulle bruge den slags i parlamentet, så ved jeg ikke, hvor man skulle bruge dem. Så må man jo hen af vejen vurdere, om det bliver for kvalmt, siger Rohde.

Heller ikke Venstres nuværende gruppeformand i parlamentet, Anne E. Jensen, frygter Europas forenede stater i horisonten:

- Jeg elsker Beethovens musik. Det kan ikke gøre mig ophidset, siger hun.