Racisme kan knuse Obama

En undersøgelse viser, at Barack Obamas hudfarve kan koste ham sejren ved det amerikanske præsidentvalg

Barack Obama, den amerikanske præsidentkandidat, kunne med sindsro begynde at tage mål til nye gardiner til Det Hvide Hus, hvis altså bare han havde været hvid.

Men en undersøgelse viser, at Obamas mørke hudfarve vil koste ham cirka seks procentpoint opbakning ved stemmeurnerne til november – nok til at vende en jordskredssejr til nederlag.

Det kan være med til at forklare, hvorfor Obama - i et valgår, hvor alle ydre faktorer peger i retning af en demokratisk sejr - har svært ved at trække fra John McCain i meningsmålingerne.

Dovne og voldelige
Den bekymrende undersøgelse viser, at fire ud af ti hvide amerikanere har svært ved at sige noget pænt om deres afroamerikanske landsmænd: 'Dovne', 'voldelige' og 'pralende', hører blandt de dominerende fordomme.

De republikanske vælgere har flest fordomme, men også hos demokraterne er de fremtrædende. Hver fjerde hvide demokratiske vælger har ifølge undersøgelsen fordomme over for sorte.

En tredjedel af denne demokratiske vælgergruppe siger, at de ikke vil stemme på Obama, selv om han er partiets kandidat.

Racisme afgør valget
Paul Sniderman fra Stanford University står bag undersøgelsen og frygter, at racisme vil afgøre præsidentvalget.

- Fordomme har sin pris, og den er ikke lille, siger universitetsprofessoren.

Barack Obama, en 47-årige senator fra Illinois, er søn af en sort mand fra Kenya og en hvid kvinde fra Kansas.