USA's skattesystem er i fokus efter skandale

Skandale i Washington har udløst diskussion om hele det amerikanske skattesystem

(Arkivfoto: Pablo Martinez Monsivais/AP)
(Arkivfoto: Pablo Martinez Monsivais/AP)

Et fremtrædende republikansk medlem af den amerikanske kongres siger, at en politisk skandale omkring USA's skattevæsen, der er gået målrettet efter konservative politiske grupper, afslører dybe problemer i hele landets skattesystem.

Udtalelsen kommer efter, at præsident Barack Obama har afskediget den fungerende chef for det amerikanske skattevæsen, the Internal Revenue Service (IRS).

Fyringen er et udtryk for, at der er tale om en personfejl - og ikke et grundlæggende problem i skattevæsnet, hvor ansatte har gransket grupper med ord såsom 'Tea Party' og 'patriot' i deres titler mere end alle mulige andre i sager om skattefritagelse.

- Men det vil ikke løse problemet, at man skærer et par grene væk, når træets rødder er rådne, siger Dave Camp, der er leder af kongresudvalget for mål og midler.

- Det er sådan det står til med hele vort skattesystem. Det er råddent ind til kernen, og det må skæres op, så vi kan begynde på en frisk, tilføjer han.

Samtidig undskylder den afskedigede chef fra IRS, Steven Miller, for at have begået 'tåbelige fejl'. Han siger, at det skyldtes arbejdsstress og ikke var udtryk for en ensidig linje.

Miller siger, at de er behov for mere klare regler for politisk aktivitet og skat. Han understreger også, at han vil blive chokeret, hvis det viser, at informationer, som IRS fandt frem til om bestemte grupper, er blevet givet videre til andre regeringsorganer.

Barack Obama har udtrykt vrede over sagen, der har ført til tab af prestige for hele hans administration.

- Amerikanere har ret til at være vrede over skandalen, og jeg er vred over den, sagde præsidenten.

- Det bør ikke være et spørgsmål om, hvilke politiske striber man har. Sagens kerne er, at IRS skal fungere med absolut integritet, tilføjede han.

Steven Miller har understreget, at der er et "stærkt og øjeblikkeligt behov" for at genskabe offentlighedens tillid til nationens skattevæsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer