Muhammedtegning misbruges til racisme

Kurt Westergaards tegning af Muhammed med en bombe i sin turban bliver nu brugt af politiske foreninger som en politisk udmelding. Og det er meget svært at stoppe, må tegneren sande

Kurt Westergaards tegning er pludselig blevet allemandseje. Flere politiske organisationer bruger nu tegningen mod Westergaards vilje. (Foto: Andreas Szlavik)
Kurt Westergaards tegning er pludselig blevet allemandseje. Flere politiske organisationer bruger nu tegningen mod Westergaards vilje. (Foto: Andreas Szlavik)
Følg Politik

Bladtegner Kurt Westergaard har forgæves forsøgt at stoppe ulovlig brug af hans kendte tegning af Muhammed med en bombe i turbanen. Det er foreningen Stop Islamiseringen af Danmark, SAID, med nordjyden Anders Gravers i spidsen, der, uden tilladelse vil bruge tegningen ved en demonstration i Aalborg på lørdag, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Organisationen har lagt tegningen ud på sin hjemmeside, også i strid med ophavsretsloven, omkranset af teksten: 'Kan du ikke li' billedet - tag hjem!'. På hjemmesiden opfordrer SAID interesserede til at downloade tegning og tekst og klistre dem op på skilte og plakater til brug ved en demonstration på Kennedy Plads i Aalborg lørdag eftermiddag.

- Det er helt uacceptabelt og urimeligt, at tegningen på den måde bliver benyttet i det offentlige rum, uden min tilladelse, siger Morgenavisen Jyllands-Postens tegner, Kurt Westergaard.

- Jeg vil ikke spændes for en bestemt politisk vogn, og den tegning er lavet til at blive bragt i avis og tidsskrifter, og ikke af politiske organisationer eller andre foreninger.

Anders Gravers fra Stop Islamiseringen, afviser at fjerne tegningen fra hjemmesiden og agter at bruge den ved demonstrationen på lørdag.

- Den tegning er blevet et symbol på ytringsfriheden og den skal bruges så ofte, som det kan lade sig gøre, siger Anders Gravers.

- Ellers er vi for alvor blevet ofre for censur.

Kurt Westergaard afviser, at der er tale om hverken censur eller begrænsning af ytringsfriheden, når han går imod, at tegningen bruges på plakater ved en demonstration.

Kurt Westergaard har meddelt Anders Gravers, at han ikke vil acceptere foreningens brug af hans Muhammedtegning. Også Dansk Journalistforbund har henvendt sig til Gravers, men i begge tilfælde har meldingen været, at SIAD ikke vil respektere forsøget på at stoppe anvendelsen af tegningen. Siden tegningen blev bragt første gang, har Kurt Westergaard fået melding om utallige tilfælde, hvor tegningen er blevet brugt og misbrugt - blandt andet på t-shirts og løbesedler.

- Realistisk set kan jeg ikke forhindre alle de tilfælde, hvor tegningen bliver misbrugt, men der, hvor det er muligt, vil vi skride ind, siger Kurt Westergaard til NORDJYSKE.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind