Kosovo vil have støtte til uafhængighed

Kosovo erklærer sig ikke uafhængigt uden først at have fået godkendelse fra EU og USA, lyder Kosovos udmelding, mens fristen for en løsning i provinsen udløber

Kosovo vil ikke erklære sig som et selvstændigt land uden først at have fået grønt lys fra EU og USA. Sådan lyder den seneste melding fra den serbiske provins, hvis fremtid har været forhandlet intensivt op til en deadline for en løsning, der udløber mandag. Dele af Vesten støtter et selvstændigt Kosovo, men Rusland og Serbien er imod.

Det kosovoalbanske befolkningsflertal - godt 90 procent af de to millioner borgere - har varslet, at de på et eller andet tidspunkt, måske til januar, udråber selvstændighed. Men altså ikke uden de store vestlige spilleres velsignelse, skriver Kosovos chefforhandlere i et brev til nyhedsbureauet AP.

Men selv med både EU's og USA's godkendelse kan det betyde overhængende risiko for vold og uro med det kosovoserbiske mindretal i fokus.

I Bruxelles mødes udenrigsministre fra de 27 EU-lande mandag i forsøget på at finde en fælles linje. Spanien og Cypern er ikke meget for at give diplomatisk anerkendelse til et nyt land, for det vil være et uheldigt forbillede for deres egne mindretal: Tyrkerne på Nordcypern, og Spaniens catalanere og baskere.

0 kommentarer
Vis kommentarer