Klimamøde går langt over tiden

De sværeste punkter er gemt til sidst. Det var sent fredag uvist, om ministrene på Bali kunne hale et resultat hjem, der baner vejen for klimaaftale i 2009

Det var ved midnat natten til lørdag lokal tid stadig uvist, om FN's to uger lange klimakonference på Bali ville ende med en køreplan for en ny klimaaftale i 2009 eller et sammenbrud.

Mødet med 10.000 deltagere skulle efter planen slutte fredag eftermiddag, men så ud til at ville løbe mindst 15-18 timer mere.

Klimaminister Connie Hedegaard (K) var behersket optimist. Men hun understregede samtidig, at ministrene endnu ikke var begyndt at diskutere de allertungeste spørgsmål: Skal der henvises til de videnskabelige data fra FN's klimapanel i teksterne, og skal det fremgå, at de rige lande bør reducere deres CO2-udslip med mellem 25 og 40 procent i 2020, hvis verden skal undgå farlige klimaændringer? Her har USA hidtil hamret bremserne helt i.

USA agerede på sidstedagen ifølge klimaministeren mere konstruktivt end de foregående dage, hvor de amerikanske forhandlere blokerede for alle fremskridt - ind imellem støttet af Japan, Canada og Rusland.

0 kommentarer
Vis kommentarer