ANC i krise om arven efter Mandela

Ballade bag lukkede døre på kongres, hvor præsident Thabo Mbeki og hans udfordrer, eks-vicepræsident Jacob Zuma, slås om magten

Thabo Mbeki, tv., og Jacob Zuma ved indledningen af mandagens møde på ANC's kongres. (Foto: AP)
Thabo Mbeki, tv., og Jacob Zuma ved indledningen af mandagens møde på ANC's kongres. (Foto: AP)

Det sydafrikanske regeringsparti, ANC, er i dyb lederkrise. ANC holder i disse dage kongres i Polokwane, og i dag blev dørene hermetisk lukkede, mens medlemmerne diskuterede op til afstemingen om, hvem der skal være formand i den kommende periode.

Den nuværende formand, præsident Thabo Mbeki, søger genvalg. Men som modkandidat har han sin egen tidligere vicepræsident, Jacob Zuma, som blev fyret for to år siden i forbindelse med en korruptionssag. Den af de to, som vinder, vil formentlig kunne bestemme, hvem der skal afløse Mbeki som præsident for Sydafrika - en post, som Mbeki overtog fra nationens forgudede fader, Nelson Mandela, i 1997.

Resultat i morgen eller onsdag
Hvis Zuma, som ud over korruptionssagen også har en gammel anklage for voldtægt klæbende til sit navn, vinder ANC-formandsposten, går han også selv efter præsidentposten. Mbeki kan ikke genopstille, men han vil satse alt på at få enhver anden end Zuma som efterfølger.

Den farverige 65-årige Jacob Zuma blev mandag anset som klar favorit foran den akademisk tørre, jævnaldrende Mbeki. Striden om ANC's fremtid dominerer totalt kongressen. Både den snart 90-årige Nelson Mandela og den 76-årige tidligere ærkebiskop, Nobeprisvinderen Desmond Tutu, har udtrykt sorg og bekymring over striden.

Stemmerne om formandsvalget - det første kampvalg om posten siden 1949 - ventes afgivet senere i dag, og resultatet ventes offentliggjort i morgen eller onsdag.

0 kommentarer
Vis kommentarer