Kramers kronprinsesse fældes af sexsag

Københavns miljøborgmester færdig som kandidat til overborgmesterposten - ansatte elsker i topstilling

Miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson ansatte sin elsker i topstilling trods advarsler. Billedet er fra indvielsen af havnebadet i 2002, hvor borgmesteren sprang i det iskolde vand. (Foto: Jens Dresling)
Miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson ansatte sin elsker i topstilling trods advarsler. Billedet er fra indvielsen af havnebadet i 2002, hvor borgmesteren sprang i det iskolde vand. (Foto: Jens Dresling)
En hed affære mellem Københavns miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson (S) og en embedsmand knuser nu Berndtsons politiske ambitioner om at blive overborgmester.

Hun vil gerne afløse Jens Kramer Mikkelsen og meldte sig i det socialdemokratiske udskilningsløb om topposten for tre uger siden. Selv om Berndtson længe har været nævnt som en oplagt afløser for Kramer, kom kandidaturet som en overraskelse for en række politikere på Københavns Rådhus.

- Jeg har haft en snak med Winnie om den penible sag. Hun var helt klar over, at det var galt, og mit klare indtryk var, at hun ikke turde gå efter overborgmesterposten med den i lasten, siger en af de politikere, Ekstra Bladet har talt med.

For bordenden
Sagen handler om ansættelsen af Berndtsons partifælle Hjalte Aaberg som direktør i Københavns Kommunes miljøkontrol.

Københavns Kommune gik i slutningen af 2003 i gang med at finde en ny direktør for Miljøkontrollen. Der blev nedsat et ansættelsesudvalg med både politikere og embedsmænd og med miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson for bordenden. Udvalget nåede frem til få mulige kandidater til posten. Blandt andre Hjalte Aaberg.

Aaberg var på det tidspunkt konstitueret direktør i Miljøkontrollen. Men sideløbende med jobbet havde han haft et længere forhold til sin politiske chef, Winnie Berndtson.

Det fortalte Berndtson ikke de øvrige medlemmer af ansættelsesudvalget. Heller ikke selv om hun på forhånd var blevet advaret mod at sidde med, når hendes elsker var i spil.

Det endte med, at udvalget indstillede Hjalte Aaberg til direktørposten.

Varme følelser
Hjalte Aaberg og Winnie Berndtson er begge aktive i kommunalpolitik.

Aaberg er medlem af byrådet i Albertslund for Socialdemokraterne - hvor hans far, Finn Aaberg, er borgmester - og det var i den forbindelse, de to kort efter valget i 2001 mødte hinanden. De holdt kontakten ,og i løbet af foråret og sommeren 2003 udviklede forholdet sig.

Kort før ansættelsen af Hjalte Aaberg fandt Berndtsons ægtemand ud af, hvad der foregik. Han blev vred og skuffet og advarede flere gange sin kone mod at være med i ansættelsesudvalget. Han vidste, at sagen kunne skade hendes politiske ambitioner. Men Winnie Berndtson afviste at trække sig.

Inhabil
Berndtsons mand skrev derefter til direktøren for Miljø- og forsynsforvaltningen i København, Peter Elsmann, og bad ham tage en snak med Winnie Berndtson om, 'hvornår man er habil, og hvornår man er inhabil'. Men han hørte ikke fra Elsmann.

Peter Elsmann har ferie, og det var i går ikke muligt at få en kommentar fra ham.

Både Winnie Berndtson og Hjalte Aaberg afviser at kommentere sagen.

Winnie Berndtson er i dag separeret fra sin mand.
1 af 3 Miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson ansatte sin elsker i topstilling trods advarsler. Billedet er fra indvielsen af havnebadet i 2002, hvor borgmesteren sprang i det iskolde vand. (Foto: Jens Dresling)
2 af 3 Hjalte Aaberg havde et forhold til sin politiske chef Winnie Berndtson og blev direktør i Københavns Kommunens miljøkontrol. (Foto: Patrick Holbek)
3 af 3 Miljø- og forsyningsborgmester Winnie Berndtson ansatte sin elsker i topstilling trods advarsler. Billedet er fra indvielsen af havnebadet i 2002, hvor borgmesteren sprang i det iskolde vand. (Foto: Jens Dresling)
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen