Annonce:
Annonce:

Nazister velkomne i Dansk Folkeparti

Fire ud af syv lokale formænd siger ikke nej til nazister, og tre ud af seks vil gerne have folk, der også er medlem af Dansk Front

Kort efter, han havde talt med Ekstra Bladets 'falske nazist', fortrød Henrik Breumlund tilsyneladende sit ordvalg. Han sendte en mail til partitoppen på Christiansborg, hvori han advarede mod at optage nazister i partiet. (Foto: Henrik Schütt)
Kort efter, han havde talt med Ekstra Bladets 'falske nazist', fortrød Henrik Breumlund tilsyneladende sit ordvalg. Han sendte en mail til partitoppen på Christiansborg, hvori han advarede mod at optage nazister i partiet. (Foto: Henrik Schütt)
Annonce:
Følg Politik

- Du skal bare ikke sige det højt!

Sådan lyder standardbemærkningen, når man vil melde sig ind i Dansk Folkeparti. Vel og mærke som nazi-sympatisør eller erklæret racist.

Ekstra Bladet har ringet til formændene for 13 tilfældigt udvalgte lokalforeninger i Dansk Folkeparti og båndet samtalerne.

I syv tilfælde har vi udgivet os for at være nazister og medlem af Jonni Hansens Dansk National-Socialistisk Bevægelse (DNSB). I seks tilfælde har vi sagt, at vi var medlem af den stærkt fremmedfjendtlige organisation Dansk Front, som Dansk Folkeparti officielt tager skarpt afstand fra.

Annonce:

Sommerfest med nazister
Men i virkelighedens verden generer en smule jødehad og racisme skam ikke de lokale ledere i Dansk Folkeparti. Fire ud af syv lokale formænd byder nemlig hjerteligt velkommen til nazister. Og tre ud af seks formænd ville hellere end gerne have nye friske folk, der også er medlem af Dansk Front.

- Jeg er personligt fuldstændig ligeglad. Men jeg har altså ikke hørt, at du har sagt det, sagde formanden for Kerteminde-kredsen, Jens-Christian Stahl, for eksempel til sit nye nazistiske medlem, som han på stedet inviterede med til sommerfesten.

Vær velkommen
I alt byder syv af de tretten formænd altså velkommen til nazister og fremmedfjendtlige medlemmer.

- Umiddelbart har jeg ikke noget problem med det, siger lokalformand i Struer Henrik Breumlund, da hans nye medlem fortæller, at han har stærke nazistiske sympatier.

- Det tror jeg, det er meget godt, at du ikke skriver nogen steder, når du melder dig ind. For det kan hovedbestyrelsen overhovedet ikke lide, instruerer lokalformand i Frederikshavn, Steen Jørgensen, sit nye nazistiske medlem.

Personligt har Steen Jørgensen dog ikke nogen problemer med, at hans nye medlem er nazist.

Annonce:

Dermed er han helt på linje med resten af de lokale formænd, der generelt intet har mod nazister og racister.

Snyder Pia Kjærsgaard
Fire formænd afviser dog at optage nazister og racister. Men det gør de udelukkende, fordi de er bange for, at der falder brænde ned, hvis Pia Kjærsgaard finder ud af det. Ikke fordi de tager afstand fra de racistiske holdninger.

Resten instruerer beredvilligt i, hvordan man holder sine nazistiske eller racistiske sympatier skjult for Pia og resten af partitoppen.

Kun en eneste - nemlig Bitta Due Andersen fra Dansk Folkeparti på Bornholm - ønsker af etiske grunde ikke at have racister og nazister som medlemmer.

Alvorligt for partiet
Afsløringen kommer på et særdeles dårligt tidspunkt for Dansk Folkeparti. Partiet har netop smidt Dan Jochumsen fra Kalundborg ud af partiet, fordi han var medlem af den stærkt nationalistiske og højredrejede forening Dansk Front.

Annonce:

Episoden fik partiets ledelse til at sende et brev ud til alle lokalforeningerne om, at man ikke skal optage nye medlemmer med hang til højreradikale og fremmedfjendtlige holdninger.

Men Pias løftede pegefinger har øjensynligt ikke haft den store indvirkning på hele partiets bagland.

Til gengæld er der måske snart tre flasker god rødvin på vej til Dansk Folkepartis leder på Bornholm.

- Alle foreninger har fået indskærpet, at vi ikke optager den slags medlemmer. Og personligt tager jeg afstand fra de foreninger. Du kan ikke være medlem af Dansk Folkeparti, hvis du har den slags holdninger, lød det fra formanden for DF på Bornholm, Bitta Due Andersen, da Ekstra Bladet ringede.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: