Søsser Krag går til nyt forlag

Kjeld Olesen får en på tuden i dramaet om 'Kodeord Søsser'

Forlaget Høst & Søn lod sig kyse af Kjeld Olesen, så nu vil Søsser Krag udgive bogen om sin afdøde statsminister-far på et andet forlag. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Forlaget Høst & Søn lod sig kyse af Kjeld Olesen, så nu vil Søsser Krag udgive bogen om sin afdøde statsminister-far på et andet forlag. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Den skleroseramte Søsser Krag, 42, går nu til et nyt forlag med bogen om sin far.

Hverken hun eller medforfatteren Peter Salskov vil vente længere på 'livrem- og seleforlaget' Høst & Søn. Det kom i går til et definitivt brud og udløste straks forhandlinger med nye, interesserede forlag.

Fhv. udenrigsminister Kjeld Olesen har ingen ret til at forbyde bogen, fastslår eksekutor i afdøde statsminister Jens Otto Krags bo, højesteretssagfører Jens Jordan, i et utvetydigt svar til de forhenværende socialdemokratiske politikere Kjeld Olesen og Søren Hansen og deres advokat, Henrik Dahl, der er hyret for at bremse bogudgivelsen.

Forlagsredaktør lod sig kyse
Den eneste ret, Olesen & co. har, er den, Søsser og hendes medarvinger har givet dem, nemlig en rent praktisk forvaltningsret i forhold til udenforstående, mener Jordan.

Forlagsdirektør Erik Lindgren, Høst & Søn, tør ikke overhøre Olesens vedblivende torden og gav op i går.

'Kodeord Søsser' har været undervejs i mere end et år og skulle være udkommet i oktober - til et stort forhåndssalg hos boghandlerne.

Forstår ikke Kjeld Olesen
- Søsser Krag og hendes familie har, om nogen, retten til at bruge og udnytte arkivet og materialet, og jeg er sikker på, at det ville ligge Jens Otto Krag fjernt at nægte sin datter adgang til materialet. Jeg mener ikke, at der er noget retligt eller faktisk grundlag for at indtage det standpunkt, som jeg nu kan forstå, at forvalterne indtager, skriver Jordan.

- Jeg ved ikke, hvorfor Kjeld Olesen hele tiden vil tage far fra mig. De tre års dagbøger, vi ikke har måttet få adgang til, handler om en meget vigtig periode i familien med bl.a. far og mors skilsmisse. Jeg vil meget gerne kende min fars tanker om det, siger Søsser.

Hun var i første omgang lettet over Jens Jordans brev, men forstår ikke Kjeld Olesens forsatte forsøg på at nægte hende adgangen til sin fars dagbøger, mens han har åbnet dem for f.eks. Bo Lidegaard.

Han dækker over sig selv
- Måske står der noget meget ufordelagtigt om Kjeld. Jens' slutfacit om ham var ikke særlig flatterende, siger Helle Virkner.

- Det tror jeg, far ville være for fin til at skrive selv i sin dagbog, replicerer Søsser, om hvem Krag sagde: - Der er for lidt af mor og for meget statsminister i dig!