Torske smukt

Nyrup halede Ekstra Bladets Nytårstorsk hjem med en jordskredssejr - nu går han efter Uffes rekord

Det var en sejrssikker statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der modtog Madsen og årets Nytårstorsk. Så sejrssikker, at han i køkkenet på Marienborg allerede havde sat et fiske-kogekar frem og skrevet på det 'TIL TORSKEN'. Som jo sådan set var ham selv, så det var en fornem modtagelse. Madsen kastede sig straks ud i sin overdragelsestale:

- Da jeg gav dig årets Nytårstorsk i 1998, var det anden gang, du modtog denne hædersbevisning, og ved den lejlighed sagde du de berømte ord: 'Read my lips, Madsen. I will be back!'.

- Og det gjorde jeg! indskød Nyrup stolt.

- Ja, jeg må beundre din evne til at komme tilbage, for du er kommet tordnende tilbage. Der er tale om en veritabel jordskredssejr i år. Ekstra Bladets læsere har givet dig 1199 stemmer. Derefter kommer Laue Traberg Smidt med kun 640. På tredjepladsen følger Pia Kjærsgaard med 330 - og så først kommer Anders Fogh Rasmussen med sølle 239 stemmer!

- Nej! Det er vel under en tiendedel af, hvad jeg har fået. Er det ikke? Nej, nej, nej! sagde statsministeren, som nok manglede Lykketoft til lidt procentregning her.

- Ja, man får jo ikke mange stemmer, når man er så intetsigende som Fogh, og den mand drømmer om at blive statsminister, supplerede Madsen.

- Altså, Madsen, jeg er bekymret. Jeg kan sige, at I de gode gamle dage var der jo ægte modstand!

Uffes rekord
Det fik Madsen til at sige et par ord om den gamle mester Uffe Ellemann-Jensen:

- Ja, Uffe fik jo Nytårstorsken fem gange. Det var en kvalificeret modstander.

- Jo, bestemt. Men i år har jeg scoret hattrick, så jeg rykker nærmere på Uffes rekord på de fem, og med den modstand, jeg har for tiden, er jeg ret optimistisk. Det må jeg sige, Madsen.

- Det forstår jeg godt. Hvis vi nu vender øjnene mod dine præstationer i år, så tror jeg, at det var din meget kiksede euro-kampagne, der virkelig har gjort indtryk.

- Tror du det? Ha-ha-ha! Jo, jeg tror, at der er meget om det, du siger, Madsen. Men jeg tror nu også, at jeg på anden måde har gjort mig kvalificeret. Men du har givet ret i, at EU har spillet en stor rolle. Men også der må jeg sige: Hvor var mine modstandere henne? Det er nok en medvirkende forklaring.

- Selvfølgelig. Anders Fogh sagde jo stort set ikke noget.

- Du sagde det selv, Madsen.

Det kunstneriske
- Alligevel er der mange, som ikke helt har forstået omfanget af din indsats. Der er for eksempel en læser, Claus E. Andersen, der har skrevet i sin stemmeforklaring: 'Med en nyvalgt republikansk præsident i Guds eget land har Danmark ikke brug for en statsminister, der på CNN, i forbindelse med EU-valget, stod tudende foran de røde faner og sang socialistiske slagsange'. Men jeg synes jo, at det var den kunstneriske detalje, der hævede din præstation op på et højere plan.

- Jamen, jeg tror også, der er brug for - både i dansk og international politik - at vi er os selv bekendt. Hvem er vi? Det kan jo ikke hjælpe, at vi står og storgriner, hvis der ikke er noget at grine ad.
Her var følelserne lige ved at løbe af med Madsen, så han skyndte sig at sige:

- Men i dag griner vi!

- Ja, i dag er en glædens dag, så jeg håber, du vil takke Ekstra Bladets læsere, som har valgt mig.

- Ja de har virkelig sluttet op om dig.

- Det kan man godt blive helt rørt over. Det giver en nye kræfter til at fortsætte kampen mod tinderne. Der er nu to Nytårstorsk, jeg skal nå for at komme på højde med Uffe.

- Jeg tror, du når det.

- Jeg tror, at efter næste valg skulle der være gode chancer. Det vil jeg arbejde hårdt for!

- Sådan taler en ægte torsk, sagde Madsen dybt imponeret.

Nu havde årets vinder fundet en drabelig kniv frem og begyndte at skære hovedet af det smukke dyr.

- Skal du og Lone så have torsk nytårsaften? spurgte Madsen interesseret.

- Næh, ikke selve nytårsaften. Men vi finder en af dagene til at nyde den, og så inviterer vi nogle venner. Som du kan se, er der rigeligt til os alle sammen, og det skal der også være. Så skal den serveres med lidt ristet bacon og løg.
Men her måtte Madsen gribe skarpt ind:

- Nej til kogt torsk skal man kun have smør, vandrevet sennep og frisk peberrod. Det dér med bacon må være noget vestjysk.

- Jamen, det er jo også derfra, jeg kommer. Der skal også helst være lidt hakket gulerod ...

- Ja, det tror jeg aldrig, vi bliver enige om. Men tillykke med valget!

- Mange tak, sagde statsministeren og fortsatte med at file i sin torsk.