FOA: Fagforeninger har sagt ja til Corydons 'kølle'

FOA-formand forstår ikke, at fagbevægelsen accepterer en tillidsreform, som kædes sammen med effektiviseringer

(Foto: Jens Dresling)
(Foto: Jens Dresling)

Fagbevægelsen har mellem linjerne accepteret, at deres medlemmers overenskomster forringes.

Det mener FOA's formand Dennis Kristensen.

Baggrunden for udtalelsen er, at tillidsreformen ifølge FOA-formanden kan kædes sammen med de planlagte effektiviseringer af den offentlige sektor for 12 milliarder kroner.

Se også: Ansatte enige med regering om effektivisering

- De 12 milliarder skal blandt andet findes på arbejdstidsregler og arbejdsforhold. Det gør i virkeligheden, at de øvrige offentligt ansatte risikerer at få samme tur som lærerne fik i foråret, siger han og tilføjer:

- Altså hvor regeringen på forhånd fjerner penge fra overenskomstforhandlingerne. Så vores modpart ved de næste forhandlinger har Corydon stående med køllen bag ryggen. Det er ikke noget, vi på nogen måde vil støtte.

Se også: Venstre tror ikke på regeringens aftale med ansatte

Kristensen mener, at finansminister Bjarne Corydon (S) styrede forhandlingerne om lærernes overenskomster. Resultatet blev blandt andet flere timer ved tavlen og mindre forberedelsestid.

FOA har sammen med Danmarks Lærerforening valgt at stå uden for den aftalen om en tillidsreform, som store dele af fagbevægelsen netop har indgået med regeringen.

Argumentet fra blandt andre FTF lyder, at det trods alt er bedre at få indflydelse på, hvordan der skal effektiviseres.

Se også: Vestager: Lille trepartsaftale bedre end ingen

Men for Dennis Kristensen er det helt uforståeligt, at de andre organisationer vil være med, når reformen kommer til at handle om, at 'de ansatte skal have tillid til ledelsen, frem for at ledelsen har tillid til de ansatte'.

- Hvis vi skal til at fjerne beskyttelsesforanstaltninger for de ansatte - for eksempel hvor lang tid i forvejen man skal varsles om arbejdstider og ændringer i arbejdstiden, så er det ansatte, der skal have tillid til ledelsen.

- Hvis en reform skal rykke på velfærden, så skal den handle om, at de offentligt ansatte får mere plads. Vi kommer ikke til at lægge vores overenskomster ind i sådan en pulje. De andre vil åbenbart gerne være med - men det vil vi ikke, siger formanden.

Se også: LA: Uambitiøs moderniseringsaftale

Dennis Kristensen kalder resten af indholdet i de syv principper i tillidsreformen, for 'indholdsløst småpjatteri og hyggenyggesnak'.

- Ambitionsniveauet er for lavt. Regeringen burde i stedet gøre noget konkret ved det minuttyranni og kontrolmareridt, der har sat præg på det offentlige i de senere år, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere