Danske mobilkøbere rammes af EU-udspil

Et nyt udspil fra EU-Kommissionen risikerer at forringe forholdene for de danske mobilkunder markant

Danske mobilkunder kan godt begynde at planlægge længere ud i fremtiden, hvis et nyt udspil fra EU-Kommissionen bliver stemt igennem.

Hvor man i Danmark højest kan blive bundet til et mobilabonnement i seks måneder, lægger udspillet nemlig op til, at man fremover risikerer at skulle binde sig i helt op til to år hos det samme selskab.

Modellen med bindinger bruges typisk til køb af nye mobiltelefoner, hvor teleselskaberne giver et tilskud til en telefon mod, at kunden så fastlåses i abonnementet i en længere periode.

EU-Kommissionens telekommunikationsudspil bliver præsenteret torsdag af kommissæren for den digitale dagsorden, Neelie Kroes.

I udspillet ventes reglerne for beskyttelse af mobilkunder at få en overhaling - herunder en såkaldt fuld harmonisering på tværs af Europa.

Det betyder, at reglerne i udspillet bliver enslydende i hele EU, såfremt forslaget ender med at blive vedtaget.

Regler, der ifølge teleanalytiker hos Strand Consult, John Strand, ender med at stille de danske forbrugere dårligere.

- Det, EU lægger op til, er en harmonisering af reglerne. For danske forbrugere betyder udspillet, at man bliver stillet dårligere og får længere bindingsperioder, siger han til Ritzau.

Efter alt at dømme kommer udspillet til at indeholde et krav om, at man som forbruger højst må blive bundet i 24 måneder, og at der skal være en mulighed for 12 måneders binding - altså det dobbelte af det nuværende bindingsloft i Danmark.

Herudover skal man dog aktivt kunne købe sig fri af sit abonnement efter seks måneder.

Ifølge John Strand er forslaget desuden meget, meget tæt på det, de danske teleselskaber har kæmpet for i længere tid.

Forslaget ventes at blive formelt præsenteret torsdag, hvorefter det skal godkendes af både Europaparlamentet og medlemslandene i de kommende måneder.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere