Merkel og Putin krydser klinger om Pussy Riot

Putin blev tydeligt irriteret, da Merkel begyndte at tale om menneskeret og fængslingen af Pussy Riot

Angela Merkel bragte spørgsmålet om Pussy Riot på bane under et møde med den russiske præsident Vladimir Putin. (AP Photo/Sergey Ponomarev, File)
Angela Merkel bragte spørgsmålet om Pussy Riot på bane under et møde med den russiske præsident Vladimir Putin. (AP Photo/Sergey Ponomarev, File)

Tysklands kansler, Angela Merkel, havde et mindre sammenstød med den russiske præsident, Vladimir Putin, da hun fredag var på besøg i Moskva.

De skete, da Merkel bragte spørgsmålet om Pussy Riot på banen under et møde med den russiske leder forud for de formelle forhandlinger.

Kansleren, der er kendt for at sige ting ligeud, kritiserede, at to af kvinderne fra Pussy Riot har fået stadfæstet deres dom på to års fængsel og er sendt i arbejdslejr som straf for at have gennemført en protestaktion mod Putin i en kirke i Moskva.

- Vi lytter til vores partnere, men de hører om begivenhederne på afstand, lød svaret fra en tydeligt irriteret Putin.

- Så kansleren nævnte de piger, der er i fængsel for at optræde i en kirke. Men ved hun, at en af dem tidligere har hængt en dukke forestillende en jøde og sagt, at vi skal af med den slags mennesker i Moskva, spurgte han.

Læs også:

Se også: Pussy-aktivister fængslet langt fra Moskva

- Du og jeg kan ikke støtte mennesker, der har antisemitiske synspunkter, sagde han til Merkel, der sad ved siden af ham og så beklemt ud.

Putin hentydede tilsyneladende til en happening, som den politiske aktivistgruppe Voina ('Krig') gennemførte i 2008 for at sætte fokus på diskrimination af minoriteter.

Merkels koalitionspartnere har hjemmefra bedt hende lægge mere pres på Putin i forhold til demokrati i Rusland.

Hun rejste blandt andet også spørgsmålet om en række nye love, som Putins parti har indført, og som ifølge iagttagere har til formål at undertrykke den politiske modstand mod hans styre.

Men kansleren skal balancere mellem at udtrykke bekymring for de grundlæggende rettigheder og samtidig beskytte sine egne økonomiske interesser.

Fredag indgik det russiske jernbaneselskab en aftale til 18,6 milliarder euro om at købe 675 lokomotiver fra det tyske selskab Siemens.

Tyskland har i stor stil investeret i en modernisering af Ruslands infrastruktur og er endvidere storkunde hos det statslige russiske gasselskab, Gazprom.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen