EU får tæsk af sine revisorer - igen

Antallet af fejl stiger igen i EU's håndtering af milliardbudgettet, fastslår revisionsretten

Ud af EU's budget på 138,6 milliarder euro - eller 1.033.956.000.000 kroner - burde næsten hver 20. støtte-euro slet ikke være udbetalt i 2012.

Det er tirsdag konklusionen fra Den Europæiske Revisionsret, der har opgjort unionens regnskab fra sidste år.

Ifølge revisionsretten var fejlprocenten i 2012 på 4,8 procent, hvilket er tredje år i træk med en stigning i mængden af fejl. I 2011 lå fejlprocenten således på 3,9 procent.

Ikke desto mindre er det lige knap 50 milliarder kroner, der principielt set ikke burde have været udbetalt i 2012.

- Fejlene er ikke begrænset til et bestemt område i budgettet. Næsten alle instanser er markant påvirket af fejl.

- Administrative udgifter er det eneste område, hvor der ikke var noget markant fejlniveau, siger chefen for Den Europæiske Revisionsret, Vitor Caldeira.

Det er især støtten til landdistrikterne med en fejlprocent på 7,9 procent og de regionale støtteprojekter med en fejlprocent på 6,8 procent, der trækker op.

Også landbrugsstøtten og støtten fra EU's strukturfonde har oplevet støt stigende fejlprocenter de seneste år.

Ifølge revisionsretten er to tredjedele af fejlene forbundet med udbetalinger til modtagere, der reelt ikke havde ret til pengene.

Fejlprocenten opgør, hvor mange af midlerne, der ikke burde være udbetalt, da de "ikke er brugt i overensstemmelse med den relevante lovgivning".

Det dækker over, at pengene er brugt på andet end det planlagte eller ikke har nået målet, og tallet er dermed ikke en direkte opgørelse af eksempelvis svindel.

Ifølge talknuserne hos revisionsretten ligger over halvdelen af problemerne dog hos medlemslandene - blandt andet i form af mangelfuld kontrol af eksempelvis størrelsen af landbrugsarealer, der er støtteberettiget.

Cirka 80 procent af EU's støttepuljer håndteres helt eller delvist af landenes egne regeringer.

Samtidig har EU-Kommissionen store problemer med at holde styr på, om der rent faktisk kommer noget ud af de mange støtteprogrammer, fastslår revisionsretten.

- I forhold til punktet "at opnå resultater for EU's budget" er kommissionen ikke i stand til at levere tilstrækkelige, relevante og troværdige beviser for, at hvad EU's programmer har opnået, siger chefen for revisionsretten, Vitor Caldeira.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere