Danmark er europæisk plastikposeduks

EU-Kommissionen fremhæver Danmark som godt eksempel i nyt forslag, der skal reducere brugen af plastikposer

EU-Kommissionen erklærer mandag krig mod de milliarder af plastikposer, der ligger og skvulper i vandkanten rundt i Europa.

Med blandt andre Danmark som model foreslår kommissionen at forpligte medlemslandene til at tage konkrete skridt for at reducere forbruget af de helt tynde plastikposer, som typisk ikke kan genbruges.

- Vi skrider til handling for at løse et både seriøst og synligt miljøproblem, siger miljøkommissær Janez Potocnik i en pressemeddelelse.

Forslaget åbner for, at medlemslandene selv kan vælge mellem blandt andet afgifter, nationale målsætninger eller konkrete forbud for at komme posesvineriet til livs.

Ifølge miljøkommissær Potocnik skal blandt andre Danmark og Finland næppe lave om i lovgivningen, da de allerede er foregangslande på området.

- Ja, vi har modellande. Mit forslag til disse lande vil være at blive i samme spor og måske endda gøre det endnu bedre, siger kommissær Janez Potocnik.

Dansk europaparlamentariker Margrete Auken (SF) er ikke imponeret over EU-Kommissionens nye udspil.

- Hvorfor er kommissionens forslag ikke mere ambitiøst? Der er flere gode eksempler på, hvordan man kan komme af med engangsplastikposerne, siger Margrete Auken

Ifølge kommissionens tal ligger Danmark helt i top, når det handler om de genbrugelige plastikposer.

Hver dansker bruger i gennemsnit fire af de helt tynde plastikposer årligt, mens gennemsnittet i EU er på hele 175, viser kommissionens tal.

Tallene er dog behæftet med en vis usikkerhed på grund af forskellige opgørelsesmetoder i medlemslandene.

For genbrugelige plastikposer bruger danskerne 75 styk om året - lidt over tre gange gennemsnittet for EU-landene, der ligger på 23 styk.

Lande som Portugal, Slovakiet og Polen er de største syndere med gennemsnitligt 466 plastikposer årligt per borger.

Forslaget skal nu behandles af medlemslandene og EU-Parlamentet, som derefter skal nå til enighed om en endelig udformning, før det kan blive til lov.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere