Tyskland vil tale med Snowden i Moskva

Den tyske regering afviser at give Edward Snowden asyl, men lurer på at tale med amerikaneren i Rusland

Foto: Tanya Lokshina/AP/Human Rights Watch
Foto: Tanya Lokshina/AP/Human Rights Watch

Tyskland er i færd med at undersøge mulighederne for at tale med den spionsigtede amerikaner Edward Snowden i Ruslands hovedstad, Moskva.

Det siger den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, onsdag efter et møde i kontroludvalget i Forbundsdagen, der fører tilsyn med de tyske efterretningstjenester.

Den afhoppede efterretningsmand og it-tekniker Snowden, der har fået midlertidigt asyl i Rusland i et år, har i månedsvis lækket dokumenter om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's omfattende overvågningsprogrammer.

Den russiske regering har allerede meddelt, at man ikke vil stille sig i vejen for, at tyske repræsentanter kan udspørge Snowden i Moskva.

- Vi må nu undersøge, hvordan og under hvilke betingelser det vil være muligt at snakke med hr. Snowden i Moskva og få oplysninger fra ham, hvis han har nogle informationer, siger Hans-Peter Friedrich.

Han afviser samtidig, at Edward Snowden vil få tilbudt asyl i Tyskland.

- Jeg har gjort det klart, at vores beslutning fra i sommer ligger fast. Hr. Snowden har ikke ret til at få asyl i Tyskland, fordi han ikke er politisk forfulgt, siger Hans-Peter Friedrich.

Flere tyske oppositionspolitikere har krævet, at Tyskland giver den tidligere it-tekniker asyl og i det mindste får ham til landet, så han kan vidne for Forbundsdagen.

De Grønnes forbundsdagsmedlem Hans-Christian Ströbele, der i sidste uge mødtes med Snowden i Moskva, siger efter onsdagens møde i kontroludvalget, at Tyskland sagtens kunne give amerikaneren husly.

- Men man skal ville det. Tyskland skylder Snowden tak. Uden ham ville kanslerens mobiltelefon fortsat blive aflyttet, siger Ströbele.

Tysklands efterretningschefer var i mandags i Washington for at tage en snak med deres amerikanske kolleger om, hvilke konsekvenser USA's påståede aflytning af den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon får for deres fremtidige samarbejde.

Merkel-regeringen går efter, at regeringerne i Washington og Berlin samt landenes efterretningstjenester forpligter sig til ikke at spionere mod hinanden.

I weekenden kom det frem, at parterne arbejder på at indgå en såkaldt no spy-aftale i begyndelsen af 2014.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere