Avis: Indgreb på vej mod flekslånet

Der skal sættes grænser for realkreditinstitutternes samlede udlån af de populære F1 lån og afdragsfrie lån.

Boligejernes trængsler er langt fra ovre, selv om erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) onsdag offentliggjorde en nødplan for de populære flekslån, skriver Jyllands-Posten.

Sammen med Erhvervs- og Vækstministeriet arbejder Finanstilsynet på et nyt indgreb, som vil tvinge boligejere væk fra de populære afdragsfrie lån og etårige flekslån, såkaldte F1-lån.

Sass Larsens nødplan håndterer kun et af de store problemer med boligejernes enorme efterspørgsel efter F1-lån og afdragsfrie lån.

Men de danske boligejere er dybt forgældede, fordi det er reglen mere end undtagelsen, at de undlader at afdrage på realkreditgælden.

For at håndtere de problemer er Finanstilsynet ifølge Jyllands-Posten i gang med at udarbejde en såkaldt tilsynsdiamant, som skal tøjle realkreditselskabernes udlån og dermed også boligejernes valg af lån.

Diamanten vil sætte grænser for, hvor stor en andel af et realkreditselskabs samlede udlån der må være F1-lån, ligesom der skal lægges begrænsninger på, hvor stor en andel de afdragsfrie lån må fylde i de enkelte realkreditselskaber.

- Med en tilsynsdiamant kan de enkelte selskaber selv vælge, hvilke af deres kunder som ikke længere skal have F1-lån og afdragsfrie lån, når det samlede niveau skal nedbringes.

- De er selv bedst i stand til at vurdere deres kunder, siger professor ved Københavns Universitet Jesper Rangvid til Jyllands-Posten.

Han lægger dog ikke skjul på, at førstegangskøbere nok i stor udstrækning må vinke farvel til afdragsfrie lån.

Den store udbredelse af F1-lån kan stadig give problemer for boligejernes privatøkonomi, hvis renten stiger pænt, selv om risikoen for dansk økonomi er inddæmmet.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere