Gift med lesbisk sort: Ny New York-borgmester er et frisk pust

New Yorks nye borgmester er en farverig mand, der vil hæve skatten for de rigeste

Et frisk pust over New York - den nyvalgte borgmester Bill de Blasio danser her foran sine tilhængere. (Foto: AP)
Et frisk pust over New York - den nyvalgte borgmester Bill de Blasio danser her foran sine tilhængere. (Foto: AP)

Efter 20 år med en republikaner i spidsen for USA's folkerigeste by valgte 'byen som aldrig sover' en ny borgmester.

Valget faldt på venstrefløjs-demokraten Bill de Blasio, der nu skal sidde som New Yorks borgmester de næste fire år. Han afløser den veluddannede milliardær og politiker Michael Bloomberg, der har siddet på posten siden 2002.

- Jeg tror simpelthen, at efter 12 år med Bloomberg, som ellers var populær, så har man tænkt, at vi trænger til et frisk pust. Og de Blasio er altså en helt anden støbning, siger lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet Jørn Brøndal til Ekstra Bladet.

Michael Bloomberg var en meget midtsøgende borgmester, der i 2007 forlod det republikanske parti for at blive uafhængig. Han blev blandt andet internationalt kendt for at ville forbyde store sodavand i byen.

- Men han blev også kendt for ’stop and frisk’, som gik ud på, at man nu kunne stoppe og kropsvisitere folk på gaden, hvis man mistænkte dem for at have våben. Og det var jo noget, der typisk gik ud over sorte og latinoer. De Blasio er modstander af ’stop and frisk’ og repræsenterer en form for forandring i forhold til Bloomberg, siger Jørn Brøndal.

Tæt på De 10 mest magtfulde i USA

 

Jeg er lesbisk
Bill de Blasios kone, Chirlane McCray, som er sort, er kendt som både redaktør, en vred digter og feminist, og hun har blandt andet arbejdet med at skrive taler til andre politikere.

Hendes feministiske baggrund skjuler ikke blot et kritisk forhold til mænd, men også en stor passion for kvinder. I 1979 skrev hun således et læserindlæg til det afroamerikansk fokuserede modeblad Essence med titlen 'Jeg er lesbisk'.

- Der var ingen farvede kvinder i bevægelsen (den lesbiske, red.). Hvis ingen andre tør tale om det, så gør jeg, sagde hun efterfølgende ifølge The New Yorker.

På trods af sin erklærede seksualitet forelskede hun sig alligevel i Bill de Blasio, som hun blev gift og fik to børn med.

- Jeg tror ikke, at hendes fortid som lesbisk eller biseksuel har spillet den store rolle i forhold til, at han nu er blevet valgt som borgmester. Men det er muligt, at det er positivt, at hun er sort. Men det er altså ikke noget, som de har gået og reklameret med, siger Jørn Brøndal.

Stolt af sin familie
- Man skal også huske, at det er de otte millioner, som bor centralt i new York, der har stemt. Hvis alle dem uden om i forstæderne var med, ville det være 22 millioner. Men blandt de otte millioner udgør de hvide kun en tredjedel. Det vil sige, at det i høj grad er minoriteterne, der har stemt på De Blasio, siger han.

Jørn Brøndal mener, at New York har valgt de Blasio, fordi han er han er den kandidat, som har gjort mest ud af at vise, at han er stolt af sin familie.

- Han har jo slæbt både sin kone og sine børn med alle vegne og til galla og så videre. Og det tror jeg, har givet genklang blandt mange af vælgerne, siger Jørn Brøndal.

Bill de Blasio havde desuden en særlig dans, som han ofte opførte sammen med sin familie. Den kan ses øverst i artiklen

109. borgmester
Bill de Blasio bliver officielt borgmester i januar og bliver New Yorks 109. af slagsen. Han blev andet valgt på baggrund af hans ønske om forhøjede skatter af de rigeste, fordi New York i stigende grad er blevet opdelt mellem rig og fattig.

Forskellen på Bloomberg og den nyudnævnte de Blasio er dog ikke noget, man som dansker vil mærke, hvis man på ny skal besøge byen.

- Jeg tror ikke, man vil mærke det. Så skulle de da lige være den her sodavands-ting, siger Jørn Brøndal.

Se også: Sex-guvernør vender tilbage til politik

1 af 4 
2 af 4 
3 af 4 
4 af 4 Et frisk pust over New York - den nyvalgte borgmester Bill de Blasio danser her foran sine tilhængere. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere