Genève: Atomforhandlinger ender uden aftale

Der er stadig nogle spørgsmål, der skal adresseres, siger den franske udenrigsminister

De storpolitiske forhandlinger om Irans omstridte atomprogram er foreløbigt afsluttet, og der ligger ingen aftale på bordet.

Det oplyser den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, kort efter midnat natten til søndag.

- Fra starten har Frankrig ønsket en aftale om det vigtige spørgsmål om Irans atomprogram, siger han.

- Genève-mødet har givet os mulighed for at komme videre, men vi har ikke været i stand til at konkludere, fordi der stadig er nogle spørgsmål, der skal adresseres, tilføjer han.

Forhandlingerne genoptages 20. november, oplyser EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton. Hun siger, at man har gjort konkrete fremskridt, men der er fortsat nogle emner, som endnu ikke er afklaret, lyder det.

Drøftelserne mellem stormagterne og Iran i den schweiziske by Genève begyndte torsdag, og de er foregået i den såkaldte P5+1-gruppe.

Det er Tyskland plus de fem faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd: Storbritannien, Kina, Frankrig, Rusland og USA.

I løbet af fredagen kom det frem, at parterne måske var tæt på et gennembrud, og håbet om et markant fremskridt i forhandlingerne udløste en hektisk diplomatisk aktivitet.

Men lørdag var der forsat uenigheder, sagde Mohammad Javad Zarif, der er Irans udenrigsminister.

Irans atomprogram har længe været kilde til strid mellem Vesten og præstestyret i Teheran, og de vestlige magter ønsker vished for, at iranerne ikke udvikler atomvåben.

På grund af atomprogrammet har Iran været hårdt ramt af internationale sanktioner, men landet er slået ind på en ny kurs, efter at Hassan Rouhani, der betragtes som moderat, overtog præsidentembedet i juni efter Mahmoud Ahmadinejad.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere