Karzai indkalder Taliban til møde om USA-aftale

Aftale kan sikre, at 10.000 amerikanske soldater kan blive i Afghanistan efter 2014, når koalition rejser ud

Afghanistans præsident opfordrer Taliban og den islamistiske bevægelses allierede til at deltage i en kongres, der skal tage stilling til amerikanske soldaters fortsatte aktiviteter i landet efter 2014.

Omkring 2500 klanfolk og ledere ventes at deltage på kongressen, en såkaldt "loya jirga", næste torsdag.

Her skal det besluttes, om afghanerne vil acceptere et udkast til en sikkerhedsaftale med USA.

- Vi inviterer dem, vær venlig at møde op til Afghanistans nationale jirga, sig jeres mening og giv udtryk for jeres utilfredshed, siger Hamid Karzai.

Hvis aftalen vedtages i jirgaen og efterfølgende i parlamentet, vil op til 10.000 amerikanske soldater kunne blive i landet og hjælpe de nationale sikkerhedsstyrker efter 2014, når den Nato-ledede koalition skal forlade landet.

Udkastet blev udarbejdet i Kabul i oktober under et besøg af John Kerry, men den amerikanske udenrigsminister måtte forlade landet uden en underskrevet aftale, da kun en jirga ifølge Karzai ville give autoritet til den slags beslutninger.

En af udfordringerne med aftalen er, at amerikanerne skal operere under amerikansk lov i Afghanistan og dermed vil være immune over for afghansk lov. Det var et krav fra Kerry.

Taliban har afvist at møde op ved jirgaen, og bevægelsen har advaret sine medlemmer om, at de vil blive straffet som forrædere, hvis de deltager.

Da USA forlod Irak i 2011 løb en lignende aftale ud i sandet, og landet oplever i øjeblikket den værste sekteriske vold siden krigen.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere