DRs Pip-Prognoser: Helle holdt taber-tale

Der er ramt for meget ved siden af, siger Danmarks Radio efter skæve prognoser af kommunalvalgets resultat

Helle Thorning holdt noget af en tabertale på Vega i aftes på baggrund af DRs fejlagtige prognoser. ( Foto: Tariq Mikkel Khan )
Helle Thorning holdt noget af en tabertale på Vega i aftes på baggrund af DRs fejlagtige prognoser. ( Foto: Tariq Mikkel Khan )

DRs valgprognoser i går var så elendige, at Danmarks statsminister Helle Thorning gik på talerstolen og holdt, hvad der bedst kan betegnes som en tabertale foran de skuffede socialdemokrater.

Thorning udtrykte utilfredshed med, at Socialdemokraterne fik færre stemmer end Venstre.

- Meget tyder på, at vi er gået mærkbart tilbage. Det ærgrer mig og os alle sammen. For jeg ved, hvor meget vores dygtige kandidater har knoklet derude, lød der fra den skuffede formand.

Hele valgfesten for Socialdemokratiet i Vega blevet derfor noget af en halvfesen fuser. Og så viste det endelige valgresultat, at det slet ikke stod så galt til.

DR Nyheder beklager nu kvaliteten af sine upræcise exitprognoser fra Epinion, der især ramte helt forkert i forhold til Socialdemokraternes valgresultat på landsplan. 


Ramt ved siden af
- Selv om både dr.dk og valgudsendelsen på DR1 adskillige gange understregede, at exitprognoserne er behæftede med stor usikkerhed, så er der her ramt for meget ved siden af, skriver DR på sin hjemmeside.

Målingerne i løbet af tirsdagen viste, at Socialdemokraterne gik kraftigt tilbage ved kommunalvalget, mens Venstre stod til at blive landets største parti.

Den første prognose gav Socialdemokraterne 22,7 procent af stemmerne og en senere prognose tirsdag aften sagde 25,3 procent.

Men den endelige optælling af stemmerne viser natten til onsdag, at Socialdemokraterne fortsat er Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne.

Uden for skiven
Venstre bliver det næststørste parti med 26,6 procent af stemmerne.

- Det ramte mere uden for skiven, end vi bryder os om, siger partner i Epinion, Mogens Storgaard Jakobsen, ifølge DR Nyheder.

- Vi har ikke været gode nok til at forudse, hvordan vælgerne afgav deres stemmer i de sidste timer, inden valgstederne lukkede, og hvor rigtigt mange strømmede til, tilføjer han.

Useriøst
DR fortæller, at deres såkaldte exitprognoser er en blanding af meningsmålinger i dagene forud for valget og interview med vælgere, der har afgivet deres stemme.

Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at det er useriøst at spørge vælgerne før valgdagen og kalde det en "exitprognose".

- Det at samle svarene i én bunke og sige, at det giver et præcist billede, det er problematisk, sagde han tirsdag aften til Avisen.dk, før det stod klart, hvor skævt exitprognoserne havde ramt.

- Vælgerne kan sagtens nå at skifte mening. Problemet er, at medierne slås om at være de første til at give svar - og altså gerne før vælgerne har stemt, tilføjer Johannes Andersen.

Der blev talrige gange refereret til DR's exitprognoser fra Epinion i løbet af tirsdagens valgdækning - ikke blot på DR, men også i mange andre medier.

Flere af landets dagblade har i deres trykte onsdagsaviser taget for gode varer, at Socialdemokraterne fik en valglussing, som det fremgik i exitprognoserne.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere