De sjove kandidater tabte

Ingen af de skæve partier, lister eller personer gik i komikeren Jacob Haugaards fodspor og slog dørene ind til byrådene ved kommunalvalget i forgårs

Ingen af de såkaldt skæve kandidater ved kommunalvalget sparkede døren ind til en lokalpolitisk karriere i denne omgang. Det gjorde komikeren Jacob Haugaard til gengæld, da han 21. september 1994 chokerede både sig selv og det ganske land ved at blive valgt ind i Folketinget med over 23.000 personlige stemmer. En af Haugaards mærkesager var 'mere medvind på cykelstierne', men den sjove mand fra Malling ved Aarhus havde ikke megen vind i ryggen i sine fire år på tinge. (Foto: Ekstra Bladet).
Ingen af de såkaldt skæve kandidater ved kommunalvalget sparkede døren ind til en lokalpolitisk karriere i denne omgang. Det gjorde komikeren Jacob Haugaard til gengæld, da han 21. september 1994 chokerede både sig selv og det ganske land ved at blive valgt ind i Folketinget med over 23.000 personlige stemmer. En af Haugaards mærkesager var 'mere medvind på cykelstierne', men den sjove mand fra Malling ved Aarhus havde ikke megen vind i ryggen i sine fire år på tinge. (Foto: Ekstra Bladet).

Underholdningen var i top, da komikeren Jacob Haugaard ved folketingsvalget i september 1994 med over 23.000 personlige stemmer vågnede som en anden Jeppe i baronens seng, da han kejtet og stærkt overrasket indtog sin plads i Folketinget.

Ved tirsdagens kommunalvalg lykkedes det dog ikke nogen af de skæve eller sjove kandidater og partier at lave en ny Jacob Haugaard.

Her er de sjoveste kandidater til valget

Tre uger før valget udpegede Ekstra Bladet en top 10 liste over de sjoveste kandidater, men ingen af dem kom tæt på en plads i byrådssalen.

Stemmetallene er selvfølgelig relative, idet listerne, partierne og kandidaterne var opstillede i forskellige kommuner med et variérende antal stemmeberettigede, men her gennemgår vi, hvordan de 10 skæve klarede sig:

 

1. Empartiet (Esbjerg)

Partiet med kun én mærkesag: empati, medmenneskelighed og gennemsigtighed var vel nok det mest succesrige af de 10 skæve. Empartiets tre kandidater og partiet opnåede i alt 1.058 stemmer. Partiet stillede op for første gang, så måske næste gang...

2. Dovne Robert (København)

45-årige Robert Nielsen - bedre kendt som Dovne Robert - var vel nok den mest kendte i flokken af skæve. Han opnåede 550 personlige stemmer i landets største valgkreds. Nogen vil formentlig klappe i hænderne, mens andre vil sige, at stemmetallet var beskedent, når man relaterer det til den massive medieomtale, som den 45-årige provokatør har fået igennem det seneste års tid. Se hans tabertale over artiklen.

3. Bornholms Selvstyreparti (Bornholm)

Partiets kamp for at løsrive solskinsøen fra Danmark fik beskeden opbakning fra 190 stemmer, så en reducering af kongeriget ligger ikke lige for. Ved det seneste kommunalvalg i 2009 fik lokalpatrioterne 300 stemmer, så deres drøm om, at bornholmsk bliver hovedsprog i tv, radio og på alle skoler led et knæk.

4. Schiller Instituttets Venner (København og Aarhus)

Ved at tale varmt for en magnetbane over Kattegat efter finanskrakket tiltrak spidskandidaten Tom Gillesberg sig stor opmærksomhed ved det seneste folketingsvalg i 2011.Med 546 stemmer i København og 468 i Aarhus var stemmerne relativt flere i Aarhus, men slogans som kamp mod EU-fascisme og at bankunionen vil tage dine penge og dit liv vandt ikke for alvor gehør i storbyernes vælgerflok.

5. Trafikalt Folkeparti (Aalborg)

Enmandspartiet personificeret ved Anders Wested, der kæmper for bedre trafikale løsninger i og omkring Aalborg, opnåede 217 stemmer. Hverken imponerende eller det stik modsatte, men trafik-politikeren fortsætter formentlig med uformindsket styrke.

6. Ny Madordning (Allerød)

Den 70-årige Walther Thomsen fra Nordsjælland var også alene om at repræsentere sin mærkesag, der skal skaffe bedre mad til kommunens ældre. 88 stemte for manden, hvis store mål er, at der etableres et køkken på alle kommunens plejecentre.

7. Parcelhuslisten (København)

De otte kandidater opnåede i alt 152 stemmer til deres altoverskyggende mærkesag om reduktion af ejendomsbeskatning på parcel- og rækkehuse i hovedstaden. Resultatet må umiddelbart siges at være skuffende al den stund, at mærkesagen i sig selv indeholder et vist vælgerpotentiale.

8. Hjertepartiet (Frederiksberg)

Dansktopsangeren Hannibal Hildorf gik til valg med en ambition om at blive borgmester for sin hjertesag, som han ellers ikke har gjort voldsomt meget ud af at uddybe. Men de 121 stemmer rakte langt fra til at få den fra tv kendte sanger ind på den politiske scene.

9. Den Lille Mand og Krigsveteranerne (København)

Dykkeren, musikeren og fodboldtræneren, Tom Jæger, slår sig op på at kæmpe for en bedre modtagelse og behandling af soldater, der kommer hjem efter tjeneste i krigszoner. Desværre havde kun 91 københavnere så megen sympati for den mærkesag, at de satte deres kryds ud for Tom Jæger.

10. Sunshine Partiet (København)

Sølle 57 københavnere vægtede mere solskin over hovedstaden så tungt, at de støttede partiet og manden bag det, Peer J. Pedersen. Han understreger, at han har holdninger til alle aspekter af københavnernes hverdag, men mere solskin er det, han brænder mest for. Måske troede han, at han kunne vinde vælgere på solskins-ønsket ligesom da Jacob Haugaard for knap 20 år siden talte om medvind på cykelstierne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.