Historisk aftale: Irans atomprogram bremses op

Aftalen skal begrænse atomprogram så meget, at styret i Teheran ikke får mulighed for at udvikle atomvåben

Foto: Martial Trezzini/AP
Foto: Martial Trezzini/AP

Iran og seks af verdens mest magtfulde nationer nåede natten til søndag dansk til enighed om en aftale om Irans atomprogram, der i årevis har vakt stor bekymring i det internationale samfund.

Aftalen, der løber over seks måneder, sikrer en opbremsning i Irans atomprogram, lyder det fra diplomater ifølge Reuters.

- For første gang i næsten et årti har vi standset udviklingen af det iranske atomprogram, og centrale dele af programmet bliver rullet tilbage, siger USA's præsident, Barack Obama.

Ifølge aftalen har Iran fortsat en begrænset mulighed for at berige uran mod til gengæld at lade programmet overvåge af det internationale atomagentur IAEA.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, siger, at aftalen kan sikre en ny tillid til Iran fra det internationale samfund.

Iran har forpligtet sig til at holde berigelsen af uran på maksimum på fem procent, hvilket ikke er nok til at udvikle atomvåben.

Irans evne til atomberigelse har været en stor bekymring, fordi det øger landets muligheder for at udvikle og producere atomvåben.

Aftalen betyder også, at udbygningen af Irans Arak-reaktor standses. Flere vestlige lande mener, at reaktoren på et tidspunkt ville kunne producere plutonium nok til fremstilling af en til to atombomber om året.

Aftalen giver samtidig Iran adgang til udenlandsk valuta til en værdi af 4,2 milliarder dollar, skriver Reuters. Og det står klart, at hvis Iran lever op til aftalens vilkår, så vil der ikke blive indført nye sanktioner mod landet i løbet af de seks måneder.

Forhandlingerne i Genève har stået på siden onsdag, og udenrigsministrene fra de såkaldte P5+1-magter (de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet samt Tyskland, red.) USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland, sluttede sig lørdag morgen til forhandlingerne.

Iran insisterer på, at landets atomprogram har fredelige formål og afviser Vestens påstande om, at landets uranberigelse er tegn på, at det forsøger at udvikle atomvåben.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere