Atomaftale med Iran kan betyde lavere oliepris

En aftale om Irans atomprogram kan lune i familien Danmarks pengepung. Lavere oliepris er i sigte

Foto: AP/Hasan Jamali
Foto: AP/Hasan Jamali

Der er lavere oliepriser i sigte, efter Iran sammen med USA, Rusland, Frankrig, Kina, Storbritannien og Tyskland har landet en aftale om landets atomprogram. Aftalen løber i seks måneder, mens der arbejdes hen imod en endelig aftale.

- I forhold til de økonomiske konsekvenser, så er det primært vigtigt at se på, hvordan aftalen kan påvirke olieprisen, skiver Danske Bank-økonom Jens Nærvig Pedersen i en kommentar til aftalen.

- En lavere oliepris vil gavne forbrugerne herhjemme. Det vil betyde, at benzinudgifterne og varmeregningen vil blive mindre, og der vil blive flere penge at bruge på andre ting, siger økonomen.

Og ikke nok med, at vi sparer penge - det betyder også, at købekraften bliver styrket, og det kan få en positiv effekt på privatforbruget.

- Derudover så vil et olieprisfald holde inflationen lav, hvilket vil holde renterne lave. Den Europæiske Centralbank sænkede netop renten i november på baggrund af den seneste tids inflationsfald, påpeger Jens Nærvig Pedersen.

Med begrænsninger mod Irans atomprogram er det blandt andet aftalt, at der ikke vil blive indført nye sanktioner mod Irans eksport af olie. Det betyder, at landet kan fastholde olieeksporten på det nuværende niveau på en million tønder om dagen.

Før proppen blev sat i olieeksporten sidste år, lå landets olieeksport på omkring 2,5 million tønder om dagen.

Men det vil kunne mærkes på olieprisen, hvis Iran med verdens fjerdestørste oliereserve og får lov til at sælge olie igen.

- Det er ikke utænkeligt, at olieprisen vil falde til under 100 dollar pr. tønde fra det nuværende niveau omkring 111 dollar pr. tønder, påpeger Jens Nærvig Pedersen.

Men skruer Iran op for oliehanerne, vil Saudi-Arabien formentlig tilpasse sin produktion, så olieprisfaldet begrænses. Det har landet før gjort, når der har være store bevægelser i den global oliemarkedsbalance, lyder kommentaren fra Danske Bank.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere