Kina har oprettet ny zone i dets luftrum

Japan har protesteret på det skarpeste til Kina over nyt træk, der kan eskalere til 'det uventede.'

Kina har oprettet en forsvarszone i luftrummet over nogle øer, som landet ligger i strid med Japan om. Civile flyselskaber skal fremover melde sig hos Beijing, når de flyver i området.

Dermed tvinger Kina internationale flyselskaber til at anerkende Kinas bemyndigelse eller ret til øerne, som Japan har hævdet suverænitet over siden 1895.

Japan har protesteret på det skarpeste til Kina over det nye træk, og Tokyo advarer om, at en konflikt kan eskalere til 'det uventede.'

- Dette kan meget let føre til en uforudset situation, siger den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida.

Japan anser øerne og luftrummet over dem for at være dets eget territorium.

Kina kalder den nye zone, der i omfang svarer til et område på størrelse med to tredjedele af Storbritannien, for "en luftforsvars-identificerings-zone."

Den omstridte øgruppe er ubeboet.

Efter både Japan og USA har kritiseret de nye kinesiske tiltag, svarede Kinas forsvarsministerium mandag igen ved selv at komme med formelle protester til den amerikanske og den japanske ambassade i Beijing.

Kina kalder USA's og Japans kritik for "uansvarlig" og uden rigtig grund i virkeligheden.

Beijing offentliggjorde i weekenden koordinaterne for den nyoprettede zone. Beijing advarede om, at det vil tage "forsvarsmæssige" træk mod fly, der ikke identificerer sig over for Beijing.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, rettede i weekenden en indtrængende opfordring til Kina om at udvise tilbageholdenhed i striden.

Forholdet mellem Japan og Kina har i flere år været anspændt. Japan købte øerne af en japansk privatperson i september sidste år, men Kina mener, at de er de retmæssige ejere.

I Japan hedder øerne Senkaku, mens de i Kina kaldes Diaoyu.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere