Ambassadør: Frygt for voldelig udvikling i Thailand

Situationen i Thailand kan eskalere, efter at demonstranter er trængt ind i ministerium, siger ambassadør

AP Photo/Wason Wanitchakorn)
AP Photo/Wason Wanitchakorn)

Selv om massedemonstrationerne i Thailand indtil videre har været relativt fredelige, er der risiko for, at situationen kan eskalere.

Det fortæller den danske ambassadør i Thailand, Mikael Hemniti Winther, efter at flere end 1000 regeringsfjendtlige demonstranter mandag har besat Thailands finansministerium.

- Det tyder på, at demonstranterne går længere, end de har gjort før, og selve omfanget af demonstrationerne er også blevet større, så der er frygt for, at det vil udvikle sig voldeligt, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Ambitionen fra demonstranternes side er, at nu vil de af med regeringen.

Ambassadøren siger, at de thailandske myndigheder indtil videre har håndteret demonstrationerne fredeligt, da man vil undgå en gentagelse af urolighederne i 2010, hvor omkring 100 mennesker blev dræbt.

- Indtil videre har de tacklet det rigtig fint. Regeringen og sikkerhedsstyrkerne har lært af den rædselsfulde situation, der var i 2010, hvor mange mennesker omkom under demonstrationerne, siger Mikael Hemniti Winther.

Derfor er de thailandske sikkerhedsstyrker mere tilbageholdende med at gribe til handling, omend de er massivt til stede i gaderne i den thailandske hovedstad, Bangkok.

Mikael Hemniti Winther fortæller, at ambassaden råder danskere, der opholder sig i Thailand, til at holde sig væk fra demonstrationerne, der ifølge ambassadøren kun er i Bangkok.

- Danskere skal holde sig orienteret og holde sig væk fra demonstrationerne, for det kan være farligt at være i nærheden af det, og det skriver vi også på vores rejsevejledning, siger han.

Demonstrationernes ledere har opfordret aktivister til at besætte flere regeringsbygninger.

Vreden var rettet mod premierminister Yingluck Shinawatra, der har været ved magten siden 2011. Hun er søster til den detroniserede Thaksin Shinawatra, der in absentia er dømt for korruption.

Protesterne er taget til, efter at regeringen har forsøgt at få vedtaget en amnesti, der vil gøre det muligt for Thaksin Shinawatra at vende hjem. Amnesti-loven er siden blevet nedstemt i landets senat.