Klatøjede politikere prøver at få tysk regering i hus

Kansleren og SPD-formanden håber at kunne præsentere regeringsgrundlag onsdag. Der bliver kamp til det sidste

Det er en flok trætte tyske socialdemokrater, som tirsdag morgen er samlet i SPD-centralen i Berlin for at tale taktik forud for det store slutspil om en ny forbundsregering.

Efter fem ugers tovtrækkeri med forbundskansler Angela Merkels borgerlige CDU/CSU, er det planen, at regeringsgrundlaget falder på plads, når 75 politikere fra begge lejre tirsdag aften mødes i det socialdemokratiske hovedkvarter i Berlin.

Tirsdag forhandlede CDU-formand Merkel, SPD-formand Sigmar Gabriel, CSU-formand Horst Seehofer i en mindre kreds i 11 timer i CDU-hovedkvarteret.

Men et gennembrud lader vente på sig.

- Vi er fuldstændig flade, sagde Sigmar Gabriel til pressen tidligt tirsdag morgen.

Det 177 sider lange udkast til regeringsgrundlaget, som flere tyske medier mandag havde fået fingre i, er fyldt med tomme parenteser på de områder, hvor parterne står langt fra hinanden. Ordet "omstridt" dukker op 24 gange i udkastet.

Godt nok har Merkel bøjet sig for SPD's nøglekrav om at indføre en national mindsteløn på 8,5 euro. Men hvordan denne konkret skal strikkes sammen, er parterne endnu ikke enige om.

Og de borgerlige og socialdemokraterne skændes stadig om pensionsområdet, SPD's ønske om lempeligere regler for dobbelt statsborgerskab, CSU's krav om en vejskat for udlændinge og CDU's kategoriske nej til skattestigninger.

Alt sammen emner, der først ventes at blive løst natten til onsdag, når de tre partiledere sandsynligvis går i enrum for at slå de sidste søm i.

Her skal de også blive enige om fordelingen af cirka 14 ministerier i den nye regering. Det forventer SPD i det mindste.

Til gengæld har Merkels folk haft travlt med at minde socialdemokraterne om, at det var CDU/CSU, som vandt forbundsdagsvalget for mere end ni uger siden.

Selv om flere borgerlige desuden advarer om, at forhandlingerne nok engang kan trække ud, er forventningen i Berlin, at Merkel, Seehofer og Gabriel onsdag kan præsentere et regeringsgrundlag.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at tyskerne dermed er sikre på at have fået en ny regering.

SPD's 470.000 medlemmer skal nemlig sige ja til regeringsgrundlaget ved en urafstemning. Mange socialdemokrater vægrer sig ved at kaste sig i armene på Merkel, som også stod i spidsen for en stor koalition fra 2005 til 2009.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere