Annonce:
Annonce:

Kage-koks: EU truer kanelsneglen

Dræber-snegl: EU-forordning kan begrænse mængden af kanel i snegle. Fødevarestyrelsen vil ikke kalde en dem for 'traditionel dansk bagværk'. Svenskerne har reddet deres kanelbolle

EU og Fødevarestyrelsen har sat tænderne i de danske kanelsnegle (Foto: Per Folkver)
EU og Fødevarestyrelsen har sat tænderne i de danske kanelsnegle (Foto: Per Folkver)
Annonce:
Følg Politik

EU-debatten om lakridspiben gik op i røg.

Men det betyder ikke, at EU-systemet ikke på andre måder kan blande sig i vores ellers så danske spisevaner.

Nu er det kanelsneglen, der sættes i bås med de ellers så kendte dræbersnegle.

Bagerne må ikke længere putte lige så meget kanel i deres kanelsnegle, som mange af dem plejer.

En EU-forordning regulerer nemlig, hvor meget kanel EU-borgere må få indenbords. Og den grænseværdi overskrider hver anden bager. Det skriver DR Nyheder.

Kanel indeholder stoffet kumarin, som er skadeligt for leveren.

Måske forsvinder sneglene
Derfor har EU reguleret, hvor meget kanel der må bruges i traditionelt og sæsonbetonet bagværk, og hvor meget der må bruges i almindeligt bagværk.

Annonce:

Ifølge Fødevarestyrelsen er kanelsnegle og kanelstænger ikke sæsonbetonet eller traditionelt bagværk, fordi kagerne kan købes hele året rundt.

Derfor må der være mindre kanel i snegle, end der må være i for eksempel brunkager, da de kun sælges i juletiden. Men den beslutning er bagerne uenige i.

- Kanelsnegle og kanelstænger er jo traditionelt bagværk, siger Hardy Christensen, der er bager og formand for de danske bagere og konditormestre, til DR.

- Det drejer sig om, at vi kan beholde kanelsnegle og kanelstænger i Danmark, siger han.

Men Fødevarestyrelsen afviser, at kanelsneglen er i fare for at blive udryddet som følge af kanel-kontrollen.

- Vi er ikke ude på at forbyde kanelsnegle overhovedet, siger konsulent i Fødevarestyrelsen, Birgit Bønsager, til Ritzau.

Styr på sneglene
- Vi mener godt, at bagerne med lidt bedre styring på deres tilsætning af kanel, kan overholde grænseværdierne og blive ved med at lave deres kanelsnegle, siger hun.

Annonce:

Spændende om vi fremover får europæiske eller statslige kontrollører rundt i bagerforretningerne - for ikke at tale om private hjem - hvor de skal sætte tænderne i vores kanelsnegle før de bliver sendt til et laboratorium.

Kanelsneglen skal overholde en lav grænseværdi på 15 milligram kumarin per kilo bagværk. Derimod må julekager indeholde helt op til 50 milligram kumarin.

Halvdelen af alle de kontrolprøver, som Fødevarestyrelsen har foretaget af kager med kanel hos danske bagere, overholder ikke grænseværdierne.

- Nogle bagere bruger under de 15 milligram, og så er der nogen, der skiller sig markant ud og bruger meget mere. Vi stiller bare lidt højere krav til bagerne om, hvor meget kumarin, de putter i deres kager.

I Sverige har myndighederne godkendt kanelboller som værende traditionelt bagværk, så de kan indeholde de høje grænseværdier på 50 milligram per kilo.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: