Fogh fordømmer politiets fremfærd i Ukraine

Natos generalsekretær fordømmer tirsdag politiets håndtering af demonstrationer i partnerlandet Ukraine

Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fordømmer tirsdag igen det ukrainske politis håndtering af protester i hovedstaden Kijev.

- Jeg forventer, at alle Natos partnere - herunder Ukraine - lever op til grundlæggende demokratiske principper, inklusiv forsamlings- og ytringsfrihed, siger han ved et pressemøde før et udenrigsministermøde i Nato i Bruxelles.

Kommentaren er rettet mod det ukrainske politis voldelige håndtering af pro-europæiske demonstranter, der gik på gaderne i hovedstaden Kijev i weekenden, og som er fortsat mandag og tirsdag.

Demonstrationerne opstod som en reaktion på det mislykkede forsøg på at underskrive en frihandelsaftale med EU på et topmøde torsdag-fredag i Vilnius i Litauen.

Spændinger mellem EU og Rusland har lagt pres på Ukraine, da begge stormagter ønsker samarbejds- og handelsaftaler med det fattige eks-sovjetland.

Ukraine er ikke medlem af Nato, men er en nær samarbejdspartner på flere Nato-missioner.

Landets forhold er ikke formelt på Nato-mødets dagsorden, men det ventes at komme op, når Nato-ministrene onsdag formiddag mødes med deres russiske kollega, Sergej Lavrov.

- Vi respekterer fuldt ud Ukraines beslutninger om, hvilke organisationer man ønsker at samarbejde med. Men jeg forventer, at beslutningsprocesserne er fuldt ud demokratiske, siger Anders Fogh Rasmussen tirsdag.

Situationen i Ukraine er fortsat anspændt og ændrer sig fra time til time, og tirsdag formiddag afviste Ukraines parlament oppositionens mistillidsdagsorden mod premierminister Mikola Asarovs regering.

Oppositionen, der får støtte fra de mange tusinde demonstranter på gaderne, ønsker Asarov-regeringens afgang, efter at aftalen med EU faldt igennem.

0 kommentarer
Vis kommentarer