Fogh presser på for sikkerhedspagt

Natos generalsekretær lægger pres på den afghanske regering for at underskrive en sikkerhedsaftale med USA

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, presser fortsat på for, at Afghanistan skriver under på en bilateral sikkerhedspagt med USA snarest muligt.

- Det er tydeligt, at uden en underskrift kan der ikke være udsendte tropper, og den planlagte assistance kan komme i fare.

- Det er mit håb og min intention at fortsætte vores støtteindsats i Afghanistan, så snart disse aftaler er på plads, siger Fogh inden starten på tirsdagens udenrigsministermøde i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

Han antyder samtidig, at Afghanistans finansielle støtte fra internationale partnere kan ende med at blive tilbageholdt uden en aftale.

Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har hidtil udskudt at underskrive en fælles sikkerhedspagt med USA, og ved Nato-mødet skal ministrene blandt andet mødes med både den afghanske indenrigs- og udenrigsminister

Præsident Karzais hidtidige afvisning trodser den støtte til sikkerhedspagten, som en forsamling af afghanske stammeledere, ældre og andre prominente, den såkaldte Loya Jirga, udtrykte i november.

- Jeg byder Loya Jirgas støtte af sikkerhedsaftalen velkommen, og jeg ser frem til dens rettidige underskrift, siger Fogh Rasmussen.

Han ønsker ikke at sætte dato på, hvornår aftalen skal være underskrevet, men henviser til, at der er "realiteter", der gør, at aftalen bør underskrives snarest.

- Der er budgetmæssige og parlamentariske procedurer i de lande, der potentielt skal bidrage med støtte, og derfor er det nødvendigt at få underskrevet aftalen meget snart.

- Det var også den klare besked, der kom fra Loya Jirga, og jeg håber, at præsident Karzai vil lytte til det, siger Anders Fogh Rasmussen.

Sikkerhedspagten har til formål at afstikke forholdet mellem Afghanistan og USA efter 2014, hvor Nato ellers ventes at trække kamptropperne ud.

Pagten med USA er en forløber for, at en tilsvarende aftale med Nato kan indgås.

0 kommentarer
Vis kommentarer